Именовање улица по значајним личностима Београда и Србије

Нема коментара Share:

21.12.2021.
Одборници су данас усвојили неколико одлука о именовању веома важних улица у нашој престоници по значајним личностима Београда и Србије.

Образлажући ову тачку дневног реда, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић је истакла да је предложено да Ријечка улица на територији општине Врачар буде преименована у Улицу кнегиње Јулије, а Улица војводе Хрвоја у Улицу кнеза Страцимира, владара и брата Стефана Немање. 

– Иницијативу за Улицу кнегиње Јулије поднео је Небојша Марјановић а за Улицу кнеза Страцимира градоначелник града Чачка Милун Тодоровић – рекла је Радуловићева.

Она је додала да је предложено да се улици додели назив по Анрију Жамеу, чувеном француском лекару. Наиме, предлог је да Корнатска улица на територији градске општине Палилула буде преименована у Улицу Анрија Жамеа. Иницијативу је поднео Горан Милашиновић, председник Националне комисије за сарадњу са Унеском Републике Србије.

Андреа Радуловић је подсетила да је Анри Жаме био француски лекар и научник, један од светских пионира у лечењу радијационе болести током педесетих и шездесетих година 20. века. 

Предложено је и да две улице на територији градске општине Звездара понесу имена Владана Деснице и мајора Иве Фрегла. Предлог је да Лошињска улица буде преименована у улицу великог писца, док би Шибеничка била преименована у име мајора словеначког порекла Југословенске војске.

Иницијативу за Улицу Владана Деснице поднео је Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке Србије, а за Улицу Ивана Иве Фрегла, иницијативу је поднео Бојан Димитријевић, заменик директора Института за савремену историју. 

Андреа Радуловић је нагласила да је предложено да Улица Људевита Посавског на територији општине Вождовац понесе име мајора Александра Мишића, сина нашег чувеног војводе Живојина Мишића. Иницијативу је поднео такође Бојан Димитријевић из Института за савремену историју. 

Предлог је и да се Улица Франа Левстика на територији општине Раковица преименује у Улицу Џорџа Кенана, чувеног дипломате и бившег амбасадора Сједињених Америчких Држава у Југославији. Иницијативу је поднео Драган Бисенић, а Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, као и све претходне, ју је усвојила.  

– Џорџ Кенан је био амерички дипломата, политиколог и историчар, оснивач Кенан института. Он је био и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Југославији од 1961. до 1963. године. Кенан је један од највећих америчких спољнополитичких мислилаца после Другог светског рата, чија каријера се кретала између дипломатије и Универзитета Принстон. Његову дугу каријеру обележиће и константно противљење постојању и деловању НАТО-а. Именовањем улица настављамо политику града да се сачува сећања на важне личности и њихов допринос развоју једног друштва – закључила је Андреа Радуловић.

Члан Градског већа Фадиљ Еминовић је овом приликом обавестио присутне да ће одборници Покрета социјалиста данас поднети иницијативу да Ранко Панић, учесник мирних протеста марта 2008. године, добије улицу у Београду. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измена у систему Бг воза на линији Лазаревац – Овча – Лазаревац

Следећа вест

Директна подршка најосетљивијој категорији суграђана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *