Планском документацијом покривене три четвртине Београда

Нема коментара Share:

21.12.2021.
Главни урбаниста Марко Стојчић образлагао је на данашњој седници Скупштине града неколико нових или измењених планских аката за делове Чукарице, Савског венца и Вождовца. Он је издвојио План детаљне регулације за комерцијалну зону западно од Ибарске магистрале, то јест прекопута Лабудовог брда.

– Овај план је још један доказ равномерног развоја свих делова града, а сама зона се показала оном коју је могуће и, штавише, потребно урбанизовати – казао је Стојчић. 

Он је прецизирао да су ове године усвојена 33 плана детаљне регулације за око хиљаду хектара.  

– Сада су планском документацијом покривене око три четвртине града. Подсетићу вас да је пре 2014. било свега четрдесетак одсто покривености планском документацијом, тако да очекујемо да се крајем следеће године приближимо проценту од скоро деведесет одсто. То је предуслов за финансирање инфраструктуре. Више од осам милијарди динара у буџету за наредну годину планирано је за спровођење онога што је јавно, пре свега за куповину земљишта јавне намене, саобраћајница за метро систем, школа, вртића и друго – навео је Стојчић.

Главни урбаниста се осврнуо на јавни увид у План генералне регулације за грађевинско подручје Београда, који је почео јуче, напомињући да је реч о измени постојећег плана, то јест о његовом иновирању. 

– Овим планом прогласићемо нову зелену оазу са много рекреативног простора – подручје Аде Хује. Пре десетак година ова зона замишљена је за урбанизацију мешовите намене, али наша одлука је да овај део града постане нова Ада Циганлија, као природни наставак будућег линијског парка који је засигурно најважнији пројекат уређења јавног простора – истакао је Стојчић. 

Јавни увид у поменути план трајаће месец дана и он интегрише План генералне регулације шинског система, прецизирао је Стојчић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почиње новогодишња чаролија на београдским пијацама

Следећа вест

Планирани приход свих градских предузећа око 910 милиона евра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *