Весић: Џорџ Кенан добија улицу у Београду

Нема коментара Share:

21.12.2021.
Одборници Скупштине града усвојили су одлуку да једна од улица у општини Раковица понесе назив по истакнутом амбасадору Сједињених Америчких Држава у Београду Џорџу Кенану.

Заменик градоначелника Горан Весић је подсетио да је Џорџ Кенан био амбасадор у Београду од 1961. до 1963. године и додао да је у том периоду остварен знатан допринос у развоју српско-америчких односа.

– Реч је о истакнутом политикологу, дипломати и историчару. Кенан је најзаслужнији што је тадашња Југославија током педесетих година 20. века добила помоћ од САД-а. Због тога је данашњи предлог одлука захвалности Града Београда према истакнутом амбасадору, али и према свим људима који чине добро за нашу престоницу – казао је Весић и захвалио заменику амбасадора САД-а у Београду Џону Гиклу на присуству седници.

Он је подсетио да дипломатски односи Србије и САД-а трају пуних 140 година, те да су две земље у оба светска рата биле на победничкој и правој страни историје. Београд данас има булеваре који носе називе по четири америчка председника, подсетио је Весић и најавио подизање споменика Вудроу Вилсону, за који ће бити расписан међународни конкурс.

Такође, Град Београд ће се откривањем спомен-табле одужити америчком лекару Едварду Рајану, који је током Првог светског рата предводио америчку мисију Црвеног крста у Србији.

– Већина припадника америчке мисије изгубила је животе у Србији лечећи наше становништво, посебно у периоду окупираног Београда током 1915. године. Отворено је више од 40 болница по Србији, где су махом били оболели од тифуса. Та чињеница довољно говори о пријатељству између два народа – закључио је Весић.

Заменик амбасадора САД-а Џон Гинкл је захвалио на дозволи да присуствује данашњој седници и исказао захвалност заменику градоначелника Горану Весићу на топлим и дирљивим речима о Џорџу Ф. Кенану и другим америчким држављанима који су дали свој допринос српском народу.

– У име Сједињених Америчких Држава желим да захвалим грађанима Београда за част да једна од ваших градских улица понесе име легендарног и утицајног дипломате, бившег амасадора САД-а у Југославији Џорџа Ф. Кенана, кога је поставио председник Џон Ф. Кенеди и који је служио у овом граду од 1961. до 1963. године. Овај догађај је прикладан за крај године у којој обележавамо 140 година америчко-српских односа, започетих потписивањем трговинских уговора 1881. године а који су прерасли у пријатељство, израсло из богатих личних веза између народа наших двеју земаља, укључујући и бројне доприносе српских емиграната америчком друштву. То пријатељство се развило у истинско партнерство, у савезништво за време два светска рата. У ери Џорџа Кенана, културне везе између САД-а и Србије су се продубиле успостављањем Фулбрајтовог програма у Југославији, који траје и данас. Амбасадор Кенан је био снажан заговорник слободне Европе и препознао је важност снажног америчког пријатељства са Југославијом. Био је интелектуални архитекта Маршаловог плана за обнову Европе после Другог светског рата и поборник помоћи Југославији. Дипломатску службу у Београду завршио је давањем оставке у знак протеста због новог закона о трговини, за који се плашио да ће штетити америчко-југословенским односима негирањем финансијске помоћи Југославији. Његова спремност да се издигне изнад политике тог времена и заложи за нешто у шта је веровао јесте нешто чему се сви можемо дивити. Џорџ Ф. Кенан је прави херој и ценимо овај великодушни гест којим обележавате сећање на Американца, који је разумео важност снажног партнерства између Београда и Вашингтона – рекао је Џон Гинкл.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Петсто година постојања Јеврејске општине Београд доказ нераскидивих веза српског и јеврејског народа

Следећа вест

Весић: Београд ће коначно добити речни јавни превоз

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *