Весић: Петсто година постојања Јеврејске општине Београд доказ нераскидивих веза српског и јеврејског народа

Нема коментара Share:

21.12.2021.
Заменик градоначелника Београда присуствовао је вечерас у Старом двору свечаној прослави 500 година постојања Јеврејске општине Београд.

Весић је у име Града Београда и своје лично име честитао велики јубилеј – 500 година постојања Јеврејске општине Београд и изразио мишљење да у Београду не постоје институције које постоје толико дуго.

– За 500 година, јеврејска заједница је дала велики допринос развоју Београда. Многи писци, генерали, политичари и други угледни чланови друштва били су Јевреји. Када је Србија улазила у ратове, Јевреји су заједно са својим комшијама облачили униформе. Данас, када неко прошета јеврејским гробљем, пред собом има историју Србије, што довољно говори о повезаности Срба и Јевреја. Због тога имам обичај да кажем да је јеврејска заједница драгуљ Београда и драго ми је што је током последњих година све присутнија у нашем друштву. То се „поклапа” са додатним побољшањем односа Србије и Израела, а нећемо погрешити уколико кажемо да је током последњих деценија Србији и Београду недостајало веће присуство јеврејске заједнице – рекао је Весић.

Према његовим речима, Град Београд ће увек „стати иза своје јеврејске заједнице” и радити на очувању сећања на све Јевреје страдале у Другом светском, рату, као и на оне који су били значајни за наше друштво или историју уопште.

– Посебно сам поносан на чињеницу да је прва одлука Скупштине града, након формирања градске власти и избора 2014. године, била Одлука о проглашењу 10. маја за Дан жртава Холокауста у Београду. То је суштински показало наше опредељење да ћемо се посветити Старом сајмишту које је из периода старе Југославије било једини необележени логор. Због чега Старо сајмиште није „меморијализовано” као нека друга места страдања у старој Југославији? Тај одговор вероватно никада нећемо сазнати. Ипак, чињеница да до тога није дошло у прошлости, не значи да немамо обавезу то да учинимо – додао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да је управо због тога поменута Одлука Скупштине града о Дану сећања на жртве Холокауста својеврстан почетак читавог процеса који се односи на Старо сајмиште.

– Град Београд је покренуо прве процесе, а на крају смо дошли и до доношења закона. Формирана је установа меморијалног центра и сада преостаје да држава Србија откупи имовину и да на тај начин на земљишту које је у потпуности у државном власништву буде формиран Меморијални центар Старо сајмиште. То је важно јер ће сачувати сећање на све наше комшинице и комшије Јевреје, који су страдали током Другог светског рата. Не би требало да Старо сајмиште представља искључиво спомен-обележје, већ место на којем ће млади са читавог Балкана моћи да уче о ужасима Холокауста. Уколико млади буду образовани по овом питању, неће бити могућа ревизија историје коју одређене струје покушавају да спроведу већ деценијама и да од џелата направе жртве, а од жртава џелате. То је нешто што не смемо да допустимо – поручио је Весић.

Он је рекао да је срећан што је Град Београд преко свог Историјског архива и свих доступних докумената сачувао сећање на 6.000 страдалих Јевреја у Београду.

– Документацију смо предали Музеју Холокауста у Вашингтону, а ту се могу пронаћи подаци о томе колико су то били значајни чланови нашег друштва. Поносан сам и на чињеницу да је Србија једна од првих држава у Европи која је 2016. године донела закон који је решио питање реституције имовине одузете Јеврејима. Тај закон је допринео повећању присутности јеврејске заједнице у друштвеном животу. Сећам се посете израелског председника Рувена Ривлина у јулу 2018. године када је једна улица у Земуну добила име по Теодору Херцлу, „оцу” модерне израелске државе. Судбине и везе српског и јеврејског народа су нераскидиве. Сећањем на историју, градимо бољу будућност, а наша будућност је заједничка. Поносни смо на наше пријатељство са Израелом, као и на допринос јеврејске заједнице развоју Београда. Поносни смо на 500 година постојања Јеврејске општине у Београду и желимо да потраје још вековима. Заједно можемо да учинимо Србију још бољим местом за живот – закључио је Весић.

Председник Јеврејске општине Београд Арон Фукс је захвалио Граду Београду на гостопримству и прилици да се велики јубилеј обележи у Старом двору.

– Част ми је и задовољство да се обратим поводом 500 година постојања Јеврејске општине Београд. Иако је кроз историју изгледало да до овог дана никада неће доћи, управо то осликава „причу” јеврејског народа. Истрајност у преживљавању је главна карактерна особина Јевреја током више од три миленијума историје. Било је помена Јевреја у Београду и пре 1521. године, алу они су долазили и одлазили. Надам се да смо данас обележили „само” првих 500 година постојања Јеврејске општине Београд – рекао је Фукс.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Декоративно осветљење здања Привредног суда

Следећа вест

Весић: Џорџ Кенан добија улицу у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *