Радојичић: Уводимо систем јавних бицикала за квалитетнији живот Београђана

Нема коментара Share:

25.12.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је на последњој седници Скупштине Града Београда донета одлука којом ће Београђани први пут добити систем јавних бицикала, а Град Београд ће се придружити породици европских градова који негују ову традицију јавног превоза.

– Београд и Београђани ће овом одлуком добити 150 станица за јавне бицикле,  на којима ће бити омогућено изнајмљивање и паркирање бицикала, што ће знатно растеретити друге видове јавног градског превоза путника , а што је у јавном интересу Града Београда. Широм света градови прихватају иновативан приступ урбаној мобилности, који се базира на одрживим видовима јавног превоза, уважавајући „зелену хијерархију”, односно еколошки прихватљивије видове кретања у метрополама. Систем јавних бицикала је део важног сегмента транспортног система који промовише здравији живот, чистији ваздух, безбедније улице, побољшану приступачност, и на увођење овог система јавног превоза за наше суграђане смо веома поносни – истакао је за Беоинфо градоначелник Радојичић.

Укупна вредност концесије, чији је предмет  финансирање, набавка и постављање станица јавних бицикала јесте око пет милиона евра, а рок трајања концесије је 15 година.  

– Стратешки циљеви Града Београда оријентисани су ка развоју пешачко-бициклистичког саобраћаја. Тренутно у Београду  имамо 103 километра уређених бициклистичких стаза, а Планом одрживе урбане мобилности, који је прошле године проглашен за трећи најбољи план одрживе урбане мобилности у Европи, планирана је изградња још око 500 километара бициклистичке инфраструктуре у наредних десет година. Већи број јавних бицикала и јавних станица ће бити додатни мотив да будемо још бржи када је реч о изградњи стаза. Ова одлука ће свакако допринети  повећању квалитета живота грађана Београда и показује нашу чврсту намеру да пешаци и бициклисти морају имати предност у односу на друге видове јавног превоза у Београду – закључио је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Пет милијарди динара за 33 километра водовода за седам и по хиљада људи

Следећа вест

Радојичић: Обезбеђено 1.000 пакетића за малишане београдских вртића из породица слабијег материјалног положаја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *