Новогодишња ноћ прошла без инцидената

Нема коментара Share:

01.01.2022.
Начелник Комуналне милиције Иван Дивац изјавио је јутрос за ТВ Прва да је комунална милиција дежурала 24 сата и да није било инцидената приликом дочека Нове године на платоу испред Скупштине и у Београду на води. 

Он је истакао да је било 15 пријава за нарушавање кућног реда током целе ноћи.

– Грађани треба да знају да је за дочек Нове године и репризу угоститељским локалима неограничено радно време. Оно што је било специфично за јучерашњи дан јесте то да је било много дневних славља која су се завршила до 20 часова, када је почела контрола ковид пропусница, што је и нама олакшало рад – рекао је Дивац.

Он је истакао да се у озбиљним угоститељским објектима већ дуго примењују епидемиолошке мере и конторлише ко има ковид пропуснице, што је био случај и синоћ.

– Наш фокус је синоћ био на другим комуналним проблемима. Синоћ смо били сведоци да је мало такси возила на улицама, што је „дивљим” таксистима омогућило простор за рад. Контролисали смо их код Бетон хале, на Тргу републике и у ужем делу центра, како не би могли да опљачкају грађане. Наше континуирано присуство на тим локацијама их је ометало у раду, а успели смо двоје да ухватимо и да им одузмемо возила. Имали смо посла и са непрописним паркирањем, али није било потребе за изласком екипа „Паркинг сервиса” на терен нити за „паркинг пауком”. Задовољан сам како је прошла новогодишња ноћ, с обзиром на број људи који је био у угоститељским објектима и на јавним дочецима Нове године – рекао је Дивац.

Он је нагласио да коунална милиција наставља са контролом.

– Посебно ћемо контролисати од 20 часова до поноћи, када почиње контрола ковид пропусница. Мислим да ће временом постати нормално да показујемо ковид прпусницу приликом уласка у угоститељски објекат тако да ће комунална милиција имати мање посла што се тиче те врсте контроле. Поред нас, контролу су обављали и санитарна инспекција, Секретаријат за инспекцијске послове, надлежне комуналне инспекције, ЈКП „Градска чистоћа”, јер је неко морао и да очисти град после великог броја људи, затим хитна помоћ, полицијска управа за Град Београд и други – рекао је Дивац.

Он се осврнуо и на контролу у тржним центрима и додао да се од септембра врши сталан надзор у њима.

– Контролишемо да ли сви носе маску и да ли се поштује број људи који је предвиђен да буде у локалима – рекао је Дивац.

Он је истакао да свака држава педузима потребне мере с обзиром на актуелну ситуацију.

– Имамо мањи број заражених, а то нам је омогућило да се мало опустимо за Нову годину. Ако се вакцинишемо сви, смањили бисмо притисак на болнице. Није исто ако затворимо угоститељске објекте у потпуности у 20 сати или ако допустимо да вакцинисани могу користити услуге тих локала. Свако од нас мора бити одговаран према себи и према друштву – објаснио је Дивац.

Говорећи о контроли и употреби петарди и пиротехничких средстава, он је додао да је Град апеловао да се не користе ова средства.

– Имамо угрожене категорије стаовништва – старије суграђане, срчане болеснике, а ту су и животиње. Одговорност је на родитељима да не купују деци пиртохничка средства. Ми ћемо као и сваке године наставити да едукујемо децу о опасности и штетним последицама ових средстава – рекао је Дивац.

Говорећи о плановима у овој години, он је истакао да се наставља са развојем комуналне милиције. 

– Спуштамо се на реку и почињемо да контролишемо комунални ред са воде. Изменићемо низ градских одлука. Желимо да на сплавовима коначно уведемо ред, како би реке биле онакве какве треба да буду. Очекује нас запошљавање 100 људи у комуналној милицији, као и почетак примена Закона о буци. Почели смо да уводимо ред у ову област, али биће потребно време да све почне да функционише како треба, што се постиже само упорношћу и едукацијом свих – закључио је Дивац.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Раковица отвореног срца

Следећа вест

Никодијевић: Спектаклом испред Скупштине Београд ушао у Нову годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *