Град обезбедио 600 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју

Нема коментара Share:

02.01.2022.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да је Град Београд на крају 2021. године обезбедио 600. личног пратиоца за децу са сметњама у развоју и подсетила да ова услуга постоји у континуитету од 2014. године.  

– Завршили смо 2021. годину са 600 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју у Београду. Када смо 2014. године започели са пружањем ове услуге, имали смо 44 лична пратиоца. Седам година касније мени је изузетно драго што је пружање ове услуге од тада у континуитету и што је од почетка у потпуности бесплатна за родитеље, то јест финансира се из буџета Града Београда – рекла је Наташа Станисављевић.

Секретарка је посетила кафе-ресторан „Звуци срца” где су запослене особе са сметњама у развоју. 

– У овом кафићу запослено је осам особа са сметњама у развоју које свој рад не наплаћују. Особе са сметњама у развоју овде имају могућност да изразе креативност, те да проведу време на начин који је забаван и користан. Они у сарадњи са радним асистентима праве разне производе у оквиру радионица,  штампају мајице, шоље, хемијске оловке, шију цегере, торбице, ранчиће, праве свећњаке. Учествују у целокупном процесу стварања, сходно својим могућностима. Велика добробит овог центра за особе са сметњама у развоју препозната је и на менталном и на физичком нивоу. Центар им је омогућио да постану чланови друштва, чиме се повећава њихово самопоштовање и осећај сопствене добробити. Затим, добили су прилику да се у потпуност социјализују зато што на овом месту имају могућност да се друже са колегама, пријатељима, али и да свакодневно разговарају са муштеријама и стичу нове социјалне и комуникационе вештине. На крају, у радном центру они се осамостаљују и бивају спремнији за будући живот, а такође могу да изразе своју креативност и задовоље своје потребе, аспирације и жеље – додала је секретарка за социјалну заштиту.

Она је истакла да ће Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту и убудуће подржавати сваки вид интеграције лица са сметњама у развоју у ширу друштвену заједницу, јер је заједнички циљ да буде створен систем у којем ће лица са сметњама у развоју моћи да се осамостале и буду пуноправни чланови друштва.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београд послао дивну слику у свет

Следећа вест

У центру града свечано отворена манифестација „Улица отвореног срца“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *