Радојичић: Акустичким зонирањем проблем буке у престоници стављен под контролу

Нема коментара Share:

04.01.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је усвајањем Одлуке о одређивању акустичких зона у Београду на последњој седници Скупштине града решено питање дозвољеног нивоа буке у нашој престоници.

– Акустичким зонирањем Београда, које је рађено у сарадњи са Саобраћајним институтом ЦИП-ом, Институтом за испитивање материјала АД и Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, утврђен је максимално дозвољен ниво буке на територији Београда кроз шест акустичких зона. То значи да су научним методама, на основу резултата мониторинга буке на територији градских општина, потом саобраћаја, густине насељености, те евидентирања свих осетљивих објеката на територији Београда, а идентификовано их је укупно 1.696, утврђени сви извори буке и одређене граничне дозвољене вредности буке за сваку зону – истакао је Радојичић.

Према Правилнику о методологији за одређивање акустичких зона и Уредби о индикаторима буке, акустичке зоне су подељене у шест категорија. Најмање буке, до 50 децибела дању и 40 ноћу, дозвољено је у подручјима за одмор и рекреацију, болничким зонама и опоравилиштима, као и на културно-историјским локалитетима и у великим парковима. Туристичка подручја, кампови и школске зоне су друга категорија у акустичном зонирању где је дозвољена граница нивоа буке за дан 50 децибела, док је за ноћ одређено да буде 45 децибела. У трећој категорији су искључиво стамбена подручја, где је дозвољени ниво буке током дана 55 децибела, а ноћу 45. 

– Пословно-стамбене и трговачко-стамбене области, као и дечја игралишта представљају четврту категорију где је дозвољени ниво буке током дана и увече 60 децибела, а ноћу 50. Пета категорија се односи на градски центар, занатску, трговачку, административно-управну зону са становима, зону дуж ауто-путева, магистралних и градских саобраћајница. Дозвољени ниво буке овде је 65 децибела дању и 55 ноћу. У последњој, шестој зони су индустријска, складишна и сервисна подручја и транспортни терминали без стамбених зграда. За ову последњу шесту зону важи правило да на њеним границама бука не сме прелазити граничне дозвољене вредности суседних зона – објаснио је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је истакао да је цео поступак изведен стручно и системски, те да је трајао око годину дана. Он је нагласио да дозвољена вредност буке никако не може бити иста у привредној, зони за одмор или пак у кругу болнице. Дакле, суштина овог посла је да су зоне сада јасно одређене, унете у карту и инспектор на терену знаће тачну вредност дозвољене буке за одређену зону и имаће јасну слику о томе да ли су прописани параметри прекршени. 

– Све ово знатно ће олакшати и спровођење Закона о буци који, између осталог, омогућава да комунални милиционари измере ниво буке мерачима буке, такозваним „фонометрима” на лицу места и да наплате казне или затворе објекат за који се установи да је извор непрописног нивоа буке. Све ово говори у прилог томе да је Град јасно и одлучно стратешки опредељен ка томе да бука у престоници буде контролисана и да се заштите сви становници Београда – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никола Никодијевић честитао Божић

Следећа вест

Весић: Београд послао дивну слику у свет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *