Од понедељка и грађани Гроцке добијају своје геронтодомаћице

Нема коментара Share:

21.01.2022.
Своје геронтодомаћице ће од понедељка добити и грађани Гроцке па ће тако у свим београдским општинама бити доступна служба помоћи у кући, коју обавља 680 домаћица за старе особе, изјавила је за РТС градска скретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, корона није много утицала на рад геронтодомаћица у претходне две године. 

– Услуга помоћи у кући се одвија неометано током пандемије, како би се корисницима помогло у задовољењу њихових потреба у свакодневном функционисању. Услуга се организује и планира у сарадњи са корисницима и у складу са њиховим потребама, са што мањим задржавањем у становима корисника и директним контактима, уз придржавање епидемиолошких мера и ношење заштитне опреме. У циљу поштовања противепидемијских мера и инструкција, Град Београд је снабдео геронтодомаћице довољном количином заштитне опреме, и то маскама, рукавицама, средствима за дезинфекцију – истакла је Наташа Станисављевић.

Људима који користе ову услугу оваква помоћ много значи, поготово у време пандемије имајући у виду да су усамљени у своја четири зида. У овом тренутку 2.402 особе користе ову услугу, а према подацима, само у престоници је пре неколико година на геронтодомаћицу чекало више од 1.000 корисника, а сада се тај број смањио на око 600 старих особа.

– Само у прошлој години запослено је 75 нових геронтодомаћица, а у плану нам је да ове године примимо у радни однос још нових геронтомаћица. То ће значити да ћемо имати и пријем нових корисника, а самим тим ће се смањити листа чекања. На годишњем нивоу се за ову помоћ укључи око 500 корисника. Највећи број оних који користе услугу помоћи у кући је старости између 70 и 80 година и њима је ова помоћ драгоцена – истакла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Србија важи за једну од демографски најстаријих земаља у Европи па је јасно колика је потражња за геронтодомаћицама, поготово је пандемија вируса корона њихов посао учинила додатно траженим.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на водоводној мрежи у Раковици

Следећа вест

Градоначелник Радојичић уручио ваучере за списак жеља деце из Прихватилишта за децу Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *