Весић: Град спремно дочекао снег, све улице првог приоритета очишћене

Нема коментара Share:

22.01.2022.
Надлежне градске службе спремно су дочекале снежне падавине и све улице пвог приоритета су чисте, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић у укључењу у вести ТВ Прва.

Он је подсетио да је снег почео да пада око осам часова ујутру и прецизирао да је у центру града  падао до 14 сати, а у приградским деловима два сата дуже.

– Укупно је, како у ком делу града, пало од 10 до 15 центиметара снега, у зависности од дела града. Температура je билa од плус шест до минус три, што сада изазива стварање поледице. Током дана  посули смо око 400 тона индустријске соли и 200 тона мешавине. На улицама се налази 60 великих и 15 малих камиона, као и 15 утоваривача. а дежура око 300 људи. Град се добро изборио са снегом, будући да није било већих застоја. Имали смо током дана свега 30-ак озива из ЈКП „ГСП Београд“ и све је решавано у року од сат времена. У овом тренутку све линије које одржава ГСП раде нормално. Постоји неколико минибус-линија, које одржавају приватни превозници и које су уведене у уским улицама које су у време снежних падавина тешко проходне и те линије су тренутно скраћене, али ће и то веома брзо бити решено. Иначе, јавни превоз у Београду обухвата 524 линије. Град потпуно нормално и добро функционише и желим да честитам људима из ЈКП „Београд пут“, јер су се добро организовали и показали да знају свој посао – рекао је Весић.

Према његовим речима, поменутих 60 великих и 15 малих камиона су и даље на улицама и остаће у овом степену приправности и током сутрашњег дана, док ће даље ће ситуација бити мењана у зависности од падавина.

– Раднике дежурних градских служби ноћас очекује велики посао, будући да је потребно наставити са посипањем соли јер се ствара поледица, а како су улице очишћене може да се догоди да возачи, нарочито неискуснији, не примете лед и због тога може доћи до саобраћајних незгода. Апелујем на све возаче, посебно неискусније, да не користе аутомобиле без преке потребе. Управо због тога ће ЈКП „Београд пут“ превентивно сипати со како би „разбили“ лед где год је то могуће – истакао је Весић.

Он је додао да Град Београд, односно надлежне службе и предузећа, чисте око 1.900 километара улица првог приоритета.

–  Те улице су већ чисте иако је наша обавеза да буду чисте четири сата после престанка падавина. Поред тога чистимо око 500 километара улица другог приореитета, које би требало да буду чисте 48 сати након престанка падавина. Такође, чисти се и око 300 километара улица које се налазе у надлежности Републике Србије, али је и за њих надлежан ЈКП „Београд пут“. Укупно, град брине о 2.700 километара улица, што је заиста огромна бројка будући да можемо да је упоредимо са удаљеношћу Москве од Београда, која износи 2.200 километара. Сваку од поменутих улица камиони који чисте морају да прођу у просеку око 10 пута и јасно је колико велики посао ти људи обављају. Они су заиста прави хероји овог града – поручио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Екипе „Градске чистоће” уклањају снег са јавних површина

Следећа вест

Успоставља се линија EKO 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *