Весић: Почиње изградња Линијског парка

Нема коментара Share:

23.01.2022.
Град Београд сутра почиње изградњу прве две целине Линијског парка на Дорћолу најавио је Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

Он је нагласио да се прва целина простире од Бетон хале до бастиона Св. Јакова а друга целина од  бастиона Св. Јакова до СЦ „25. мај – Милан Гале Мушкатировић.

– На простору где почињемо изградњу Линијског парка тренутно постоје шетна и бициклистичка стаза, остаци некадашње железничке пруге, као и мало слободних зелених површина које су махом девастиране и обрасле самониклом вегетацијом – рекао је заменик градоначелника Београда.

Он је објаснио да је пројектом Линијског парка предвиђено раздвајање главне пешачке зоне и бициклистичке стазе траком зелене површине.

– Пешачка стаза, која ће бити формирана на месту постојеће, предвиђена је са застором од камених плоча на површини од 1.559,17 квадратних метара и биће оивичена сивим гранитним, фрезованим ивичњаком, док ће на супротној страни уз застор бити постављена метална ограда по угледу на постојећу ограду испред Бетон хале. Бициклистичка стаза биће изграђена од асфалтног застора површине 1004,60 квадратних метара, а на месту постојећег обезбеђења насипа предвиђена је израда нове бетонске каскадне заштите насипа – рекао је Весић.

Према његовим речима, да би се обезбедио континуитет између постојећег шеталишта и новопројектованог решења, површина испред ресторана „Бела виста“ осмишљена је као плато са зеленим брдашцима како би простор био додатно оплемењен.

– Да би се обезбедила сигурност и удобност будућим корисницима, простор ће бити опремљен парковским мобилијаром – металном оградом, шест малих и седам великих камених клупа, 13 малих клупа са наслоном, 14 ђубријера, 13 великих дрвених седишта на трибинама као и три мала дрвена седишта на трибинама. У оквиру бетонске каскадне заштите насипа планирано је озелењавање жардињера перенама и садња украсног дрена, док је дуж зелене површине изнад каскадне заштите планирана садња висећег рузмарина. С обзиром на положај подземних утврђења Београдске тврђаве, планирана је садња осам дрворедних садница високих лишћара у делу где је дозвољено, а читав простор биће оплемењен са 83 комада лишћарског шибља, 4.664 различитих врста перена, 717 различитих врста украсне траве, 78 луковица и 60 полеглих четинара. Аутоматски систем за заливање „кап по кап“ биће уграђен за наводњавање жбуња и перена, док ће за травњак бити уграђени распрскивачи – објаснио је Весић и додао да ће око дрворедних садница бити уграђен систем за заливање кореновог бусена садница дрвећа.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Мобилна експозитура Банке Поштанска штедионица на пијаци „Земун”

Следећа вест

Град Београд наставља да помаже пољопривредницима Лазаревца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *