Радојичић на обележавању кинеске Нове године: Пријатељство и сарадња са кинеским пријатељима све јачи

Нема коментара Share:

01.02.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са помоћником министра за културу и информисање Станком Благојевићем, министром саветником у Амбасади Народне Републике Кине у Београду Тианом Јисхуом, представником Института „Појас и пут Београд” Бојаном Лалићем и оснивачем Кинеског фестивала светла Слободаном Тркуљом, присуствовао је почетку обележавања кинеске Нове године и отварању Кинеског фестивала светла на Сава променади.

Градоначелник Радојичић је овом приликом честитао кинеску Нову годину свима који је славе.

– Ова година је у знаку Тигра, пуна динамике и снаге, и зато свима желим пуно позитивних промена. Ово је четврти Кинески фестивал светла који смо организовали у нашем главном граду. Позивам све суграђане да до 13. фебруара посете овај прелепи фестивал на Сава променади – рекао је Радојичић.

Говорећи о Зимским олимпијским играма, које почињу за три дана у Кини, градоначелник је кинеским пријатељима пожелео да све протекне по плану и у добром спортском духу. 

– С обзиром на то да је Кина била сјајан домаћин и 2008. године када је била организатор једне од најлепших Летњих олимпијских игара, верујем да ће и ове олимпијске игре бити успешне. Пријатељство између Кине и Србије је из дана у дан све јаче захваљујући нашим председницима који имају одличне односе, али и осталима који учествују у сарадњи између две земље. Наши односи се манифестују реализацијом различитих пројеката – објаснио је први човек престонице.

Градоначелник је подсетио да од 1980. године Град Београд и Пекинг имају споразум о пријатељству, који и данас живи.

– Верујем да ће у наредним годинама наши односи бити још успешнији. У претходним годинама смо заједно са нашим кинеским партнерима и пријатељима започели многе пројекте. Поносан сам што се и за време мог мандата значајан део пројеката развијао и реализовао. Поменућу неке од њих: Пупинов мост, Фабрику за прераду отпадних вода „Велико село”, ту је и топловод Обреновац – Нови Београд, као и обилазница око Београда. Верујем да ћемо и у наредном периоду још више развијати Београд у правцу у ком смо почели, а нашим кинеским пријатељима и њиховим компанијама захваљујем на свему што чине како би Београд био још лепши и бољи град за живот свих наших суграђана – рекао је Радојичић.

Министар саветник у Амбасади Народне Републике Кине у Београду Тиан Јисху захвалио је Влади Републике Србије, Граду Београду и градоначелнику Радојичићу на напорима које су уложили да би организовали Кинески фестивал светла.

– По четврти пут славимо у Београду кинеску Нову годину. Ово је један велики доказ нашег пријатељства. Слажем се са градоначелником Радојичићем да је из дана у дан наша сарадња све јача, као и наше пријатељство. Верујем да ћемо заједничким напорима у будућности имати још чвршће пријатељство и још интензивнију сарадњу. Желим да позовем грађане Београда и целе Србије да заједно са кинеским пријатељима прославе годину Тигра. Тигар симболизује снагу и храброст, и желимо да свим српским пријатељима година Тигра донесе срећу и благостање. Хвала што сте дошли да заједно уживамо у фестивалу и не заборавите да пратите Зимске олимпијске игре у Пекингу – поручио је Јисху.

Оснивач Кинеског фестивала светла Слободан Тркуља исказао је задовољство што се фестивал одржава по четврти пут у Србији.

– Хвала нашим генералним покровитељима, а то су Влада Републике Србије и Амбасада Народне Републике Кине, хвала Граду Београду, као и Граду Новом Саду, који је генерални покровитељ Фестивала светла у том граду. Чини ми се да смо овај пут успели да направимо мало другачију изложбу него иначе. Упркос пандемији, фестивал расте, а заједно са њим расте и радост у срцима свих оних који су данас дошли на Сава променаду да окусе део кинеске традиције и културе – рекао је Тркуља.

Најмлађима су подељене маскоте Зимских олимпијских игара, које се ове године одржавају у Пекингу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Таблети и субвенције за уџбенике и у наредној школској години

Следећа вест

У Улици господара Вучића постављени „џамбо” контејнери

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *