Весић: Бели Руси дали велики допринос развоју Београда

Нема коментара Share:

01.02.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић отворио је у Руском дому изложбу „Руска емиграција у Београду од 1920. до 1950”, у реализацији Историјског архива Београда. 

Весић је истакао да су Бели Руси дали велики допринос развоју Београда и Србије између два светска рата. 

– Тада смо нашу руску браћу дочекали отворених руку. Према процени дошло их је око 40.000, од којих је највећи број насељен у Београду. Веома брзо је 28 руских професора нашло место на Београдском универзитету, док је њих 12 понело титулу академика – навео је Весић. 

Подсетио је да су руски емигранти између два светска рата имали огроман утицај на развој других области, од ваздухопловства, балета и стрипа, па до оснивања прве глумачке школе у Београду. 

Такође је истакао да су руске архитекте урадиле пуно тога за развој српске престонице. 

– Тада је из Русије у Краљевину Југославију дошло око 1.200 инжењера, у периоду када их је наша земља имала свега 500. Како је Београд у одређеним периодима био византијски, римски, турски, аустријски и наравно српски, у том добу је постао и руски град – навео је Весић. 

Као друштво нисмо смо се довољно бавили утицајем Белих Руса, подвукао је заменик градоначелника. 

– Срећан сам што ова тема све више постаје доступна јавности, а била је табу тема у време социјализма. Процена је да је између 4.000 и 6.000 руских емиграната имало наше држављанство. То су били становници овог града који су оставили велики траг – казао је Весић. 

Додао је да нам је руска интелигенција помогла да се Србија опорави од Првог светског рата када смо, подсетио је, изгубили трећину укупног становништва. Такође, прву колумну у „Политици” објавио је под насловом „Бели Руси у Белом граду”, о оним Русима који су дошли захваљујући престолонаследнику Александру Карађорђевићу. 

– Наша обавеза као друштва јесте да се сећамо руских емиграната и да пишемо о њиховом утицају. Наставићемо да чувамо сећања на наше суграђане Русе, такође и на наше суграђане Јевреје, који су масовно страдали на Старом сајмишту, као и на све друге становнике – закључио је Весић и захвалио ауторима изложбе, Историјском архиву Београда и Руском дому на реализацији изложбе. 

Директор Историјског архива Београда Драган Глишић истакао је да су аутори изложбе професор Алексеј Тимофејев, доктор Милан Живановић и Слободан Мандић дуго и темељно припремали изложбу. 

Истакао је и то да ће изложба бити представљена у Бањалуци и Вршцу, али и у Москви у Дому „Александар Солжењицин”, с којим Историјски архив Београда има споразум о сарадњи. 

Глишић је посебно захвалио заменику градоначелника Горану Весићу, који је допринео развоју културе у Београду, подсетивши на реконструкцију позоришта „Дадов”, Музеја града Београда и Историјског архива Београда. 

Баранов Александрович, директор Руског центра за науку и културу – Руски дом, у уводном излагању је пожелео присутнима добродошлицу и посебно захвалио градској власти на разумевању да се присуство Руса у Београду презентује на адекватан начин. 

Изложба се може погледати до 16. фебруара, радним данима од 10 до 20 сати и суботом од 10 до 14 сати. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на реконструкцији Улице кеј ослобођења теку по плану

Следећа вест

„Парк отвореног срца“ на Савском венцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *