Весић: Таблети и субвенције за уџбенике и у наредној школској години

Нема коментара Share:

01.02.2022.
Град Београд је у буџету за 2022. годину обезбедио новац за субвенцију уџбеника за родитеље чија ће деца у септембру кренути у први и други разред основне школе на територији Београда, као и за куповину таблет уређаја за децу која у септембру полазе у трећи разред, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић. 

– Прошле године смо купили 67.592 таблет уређаја за сву децу која иду у државне школе, чији је оснивач Република Србија, и то за децу која похађају трећи, четврти, пети и шести разред. Купили смо и готово 7.000 лаптоп рачунара за учитеље и наставнике од трећег до шестог разреда. Тада смо рекли да ће се преносити таблети који се дају деци на реверс од три године, те да ћемо ове године купити таблете деци која су сада у другом разреду, а која ће у септембру кренути у трећи. Тако ће још један разред имати таблете, јер деца која сада похађају шести разред преносе своје таблете у седми – појаснио је Весић.

Он је прецизирао да је одвојен новац за куповину око 17.000 таблет уређаја, који ће на исти начин бити подељени деци која су сада други разред, а која ће у септембру кренути у трећи.

– Такође, одвојили смо новац и за субвенцију уџбеника за родитеље чија деца иду у први и други разред. Процедура ће бити иста као и прошле године. Конкурс ће расписати наша фондација за младе таленте, родитељи ће сачекати да им се деца упишу у први или други разред и након тога са потврдом о упису моћи ће да конкуришу за субвенцију за цену четири основна уџбеника, и то за Свет око нас, Српски језик, Математику и уџбеник изабраног страног језика. Родитељи ће добити субвенцију као прошле године, око 50 евра. Колико ће тачно бити субвенција, зависи од цене уџбеника, јер оне нису исте код свих издавача. Дакле, обезбедили смо субвенцију за 34.000 родитеља – нагласио је Весић.

Према његовим речима, на овај начин Београд постаје једини град у Европи где већина деце која иде у основну школу добија таблете, дигиталне уџбенике, бесплатан вај-фај.

– Овим показујемо да можемо да будемо бољи и ефикаснији од других градова, јер оно што имају београдска деца немају деца ни у Паризу, Лондону, Берлину. Очигледно је да можемо да будемо бољи од других и срећан сам због тога – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Граду потребни пројекти младих иноватора који штеде електричну енергију

Следећа вест

Радојичић на обележавању кинеске Нове године: Пријатељство и сарадња са кинеским пријатељима све јачи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *