Радојичић: Граду потребни пројекти младих иноватора који штеде електричну енергију

Нема коментара Share:

02.02.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за ТВ Прва да је Град Београд заинтересован за патенте младог иноватора и једног од 50 најбољих студената у свету Игора Јовановића, а који се тичу бржег пуњења електричних аутобуса и боље енергетске ефикасности зграда.

– Разговараћемо са ресорним секретаријатима, надлежним службама и стручњацима како да на најбржи начин пројекте Игора Јовановића имплементирамо у нашем главном граду. Без обзира на то да ли се ради о имплементацији пројеката у целости или само неког њиховог дела, они су граду веома потребни јер значајно штеде електричну енергију – рекао је градоначелник Радојичић.

Будући да је иновација Игора Јовановића примењива управо у домену допуњавања батерија електричних аутобуса, на станици „Београд на води” градоначелник је говорио и о новој еколошкој линији јавног градског превоза ЕКО2, која саобраћа од СЦ „Милан Гале Мушкатировић” до последњег терминуса „Београд на води”.

– Овом линијом саобраћају нови аутобуси на електрични погон, у које је Град Београд протекле године уложио шест милиона евра и увезао 10 нових соло аутобуса кинеског произвођача „Higer”. ЈКП Градско саобраћајно предузеће „Београд” већ поседује пет соло аутобуса на електрични погон истог произвођача, а овом куповином се број оваквих возила повећао на укупно 15. За пуњење ових аутобуса обезбеђене су четири локације за пуњење у граду – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је појаснио да је Игор Јовановић проналазач два патента која имају потенцијал да своју сврху пронађу у бројним јавним сервисима у Београду.

– Игор и његов тим су развили потпуно нову технолошку иновацију која се састоји од два засебна дела, а која може да се имплементира као један цео систем. Први део се односи на механизам за иновативно допуњавање батерија електричних аутобуса у граду, чија је главна предност примењивост без потребног ремонта и оптерећења мреже. Други део система се односи на уштеду електричне енергије у стамбеним јединицама, фабрикама и хангарима. Град Београд подржава младе таленте и желимо да скренемо пажњу на успешне људе који могу да остваре утицај на развој наше заједнице. Управо је Игор пример на који начин млади таленти могу да допринесу граду, локалној заједници, али и земљи у којој живе. Желимо да Београд буде један од најлепших „зелених градова” у Европи. Град Београд је посвећен циљевима „Зелене агенде”, а одржива мобилност један је од стубова ове агенде. Подсетићу да су три основна правца развоја града Београда управо улагање у младе, екологија и дигитализација. Игор може да допринесе у сва три правца – поручио је градоначелник Радојичић.

Игор Јовановић истакао је да је имплементацијом његовог патента у 12 зграда уочена уштеда електричне енергије и до 40 одсто, па чак и нешто више од тога.

– Овај систем је електронички систем величине шаке који може да се угради у термоакумулационе пећи, електрокотлове, али и у индустријске зоне и да значајно допринесе уштеди електричне енергије – поручио је Јовановић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Блок 44”

Следећа вест

Весић: Таблети и субвенције за уџбенике и у наредној школској години

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *