Идејна решења за продужетак кеја инспирисана Дунавом

Нема коментара Share:

03.02.2022.
Општина Земун у сарадњи са Удружењем архитеката Србије расписала је почетком октобра прошле године конкурс за урбанистичко-архитектонско идејно решење обалоутврде Земунског кеја, саопштено је из ове општине.

Повод за расписивање конкурса је потреба за уређењем, реконструкцијом и изградњом приобалног водног земљишта као јавне површине, водних површина и објеката у делу лесног одсека Дунава и приобаља са акваторијом у Земуну на потезу од Пупиновог моста до Гардоша. У питању је дужина од 2,7 километара, односно 22,2 хектара земљишта различите конфигурације, која је обухваћена планом детаљне регулације простора између Улица цара Душана, саобраћајнице Т6, лесног одсека Дунава, Земунског гробља и границе Регулационог плана Старог језгра Земуна – Прегревица – општина Земун.

До краја рока за предају радова, који је био 7. децембра, од четири позвана ауторска тима, три су доставила своје радове, и то: „Беопотез”, „Revolution Architects” и Институт за архитектуру и урбанизам Србије. 

Ауторски тим „Беопотез” је у свом идејном решењу поставио циљ да повеже становнике и староседеоце Земуна са реком како би се остварила посредна и непосредна комуникација човека са реком и природом. Предност и главни акценат је стављен на речни ток Дунава, који диктира све садржаје и инфраструктуру на обали. Обалоутврда која се завршава код марине „Радецки”, продужена је пројектом и проширена до моста „Михајло Пупин”. 

Решење ауторског тима „Revolution Architects” инспирисано је самим током, начином меандрирања Дунава и како је Дунав направио облик тог дела обале. Основна идеја решења је да се обликује обалоутврда уз минималне измене облика постојеће обале Дунава и нарушавања флоре која је затечена, тако да кроз цео потез партерно решење прати и имитира меандрирање Дунава, уз заштиту постојеће флоре и додавањем нове.

Трећи пројекат који је доставио Институт за архитектуру и урбанизам Србије – ИАУС, предвидео је да се код Пупиновог моста, где се завршава шеталиште, направи проширење и окретница као завршни мотив. Како би се остварила веза са бициклистичком стазом на мосту и корисницима омогућио приступ на крајњој тачки шеталишта, планиран је лифт већих габарита са пратећим објектом. Шеталишта су опремљена урбаним мобилијаром: клупама, сеницима на зеленим површинама, справама за играње деце и рекреацију одраслих, чесмама, канделабрима, скулптурама и др.

Приступ приобаљу је вишеструк – лифт и степениште на крајњој источној страни код Пупиновог моста, колски и пешачки приступ код нове марине, из Дунавске улице колски и пешачки приступ до шеталишта, из Улице деспота Ђурђа пешачки приступ степеништем низ лесни одсек и колски и пешачки приступ код марине „Радецки” из правца Земунског кеја.

Целим потезом пројектована је колско-пешачка стаза ширине осам метара, са делом за бициклисте и пешаке и проширењима на више места, где год је то било могуће. Са њене леве и десне стране налазе се зелене површине које су према лесном одсеку знатно веће и неправилног облика, док су према реци правилно продужне и налазе се између стаза и закошеног дела обалоутврде.

Пројектована је и ужа пешачка стаза ширине четири метра која прати нижи део косине обалоутврде, као и темељни насип до дна на том делу обале. 

Зеленило је претежно пројектовано тако да буде ниско, са солитерним дрвећем на већим размацима, осим у оквиру кампа где је гушће засађено. Травнате површине су обогаћене ниским жбунастим врстама, док су на стубовима расвете цветни аранжмани у саксијама претежно падајућих врста цвећа.

У саставу жирија су проф. др Зоран Ђукановић, председник жирија и представник Удружења архитеката Србије, Гаврило Ковачевић, председник градске општине Земун и представник наручиоца, Милица Јовић Кораћ, мас.инж. архитектуре и представница наручиоца, др Жаклина Глигоријевић, архитекта и представница Удружења архитеката Србије, проф. др Душан Игњатовић, архитекта и представник Удружења архитеката Србије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Смањене резерве крви

Следећа вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Блок 44”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *