Весић: Споменик Петру Николајевићу Молеру до краја месеца у истоименој улици на Врачару

Нема коментара Share:

03.02.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Уметничку ливницу „Браћа Јеремић” где је завршена израда споменика Петру Николајевићу Молеру. На основу одлуке коју је усвојила Скупштина Града Београда, споменик ће се налазити у Молеровој улици, а Весић је прецизирао да је реч о ауторском делу вајара Ранка Ђанковића.

– Споменик ће красити ову улицу на Врачару већ од краја овог месеца. Тако ће Србија коначно подићи споменик једном од својих војвода из Првог српског устанка и председнику Народне канцеларије, односно данашњим терминима речено председнику српске владе из периода Другог српског устанка. Он је уједно био и сликар и осликао је Карађорђеву цркву на Опленцу – навео је Весић.

У овој ливници тренутно се лије и споменик Матији Бану, који ће у марту бити постављен на Бановом брду. 

– Неким дубровачким Србима, који су допринели развоју српске државе, одужили смо се тако што су добили улице, а Матија Бан, који је свакако најзначајнији, заслужује да има споменик. Током марта биће постављени и споменик Александру Дероку. То је дело вајара Зорана Кузмановића које ће се налазити у новој пешачкој зони на Топличином венцу, испред зграде где је живео. Поред тога, радимо и споменик Бранку Пешићу, аутора Марка Кратохвила, који ће бити завршен током пролећа и налазиће се у пешачкој зони Земуна. Споменицима се негује култура сећања на људе који су значајни за нашу историју тако да ће будуће генерације знати о онима који су утицали да Србија данас буде каква јесте. Истовремено, то је и захвалност онима који су били значајни у нашој прошлости – навео је Весић. 

Догађају су присуствовали Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине Града Београда, Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда, Станислав Сретеновић, историчар Института за савремену историју, Александар Арсенијевић, председник Друштва за улепшавање Врачара, директорка Музеја града Београд Јелена Медаковић, као и чланови Одбора за подизање овог споменика. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Без воде делови општина Земун и Врачар

Следећа вест

Традиционална садња јелки са бусеном

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *