Одржан панел „Отворени подаци за грађански активизам у екологији”

Нема коментара Share:

08.02.2022.
Панел „Отворени подаци за грађански активизам у екологији” одржан је данас уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке, на којем је у име Града Београда говорила секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић. Остали учесници панела су Синиша Митровић, представник Привредне коморе, Небојшa Реџић, начелник у Агенцији за заштиту животне средине, и Ана Петровић Вукићевић, саветница повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Локални еколошки активизам подразумева организовање локалног становништва и има за циљ заштиту природне околине. Током 2020. године, локални еколошки активизам је нагло порастао и постао видљив, интензивно је настављен у 2021. са великом дисперзијом захтева за решењем нараслих проблема у животној средини. 

Вилотијевићева је овом приликом изјавила да Секретаријат за заштиту животне средине више од трећине свог постојања остварује директну комуникацију са цивилним центром на различите начине.

– Секретаријат за заштиту животне средине има своје надлежности док многе невладине организације не знају надлежности тог секретаријата. Често нам се обраћају са питањима која немају везе са нашим надлежностима, али се односе на животну средину. Директно њихово деловање на нас је у томе да спознамо неку информацију те да заједно са њима делујемо на неке јединице Градске управе, како бисмо дошли до резултата – рекла је Ивана Вилотијевић.

Она је нагласила да се не може без свести грађана и институција доћи до заштите животне средине.

– Секретаријат спроводи све своје обавезе које су у вези са заштитом животне средине. Екологија никада није било политичко питање. Наш проблем је што не можемо да утичимо на појединца, на то где ће да баци ђубре, где ће да истовари камион или како ће да сагради септичку јаму. Лична одговорност је најважнија и сви имамо обавезу да поштујемо законе животне средине – рекла је секретарка за заштиту животне средине.

Говорећи о конкурсима за еколошке бицикле, она је истакла да је од 10 милиона која су била опредељена, око 7, 2 милиона враћено у буџет Града Београда јер појединци нису имали осећај и потребу да се јаве на тај конкурс. 

– Можда би куповином нових бицикала цивилно друштво утицало да се повећа број бициклистичких стаза – објаснила је Вилотијевићева.

Она је истакла да све потребне информације о животној средини грађани могу наћи на сајту Града Београда.

– Када се сетимо пожара у Винчи, Секретаријат је два пута дневно давао информације које су биле потпуно транспарентне грађанима. Сваки податак и информација, који су битни, јасно стоје на сајту Града Београда. Уласком на Беоеко може се добити и податак о индексу квалитета ваздуха као вид инструкције за ризичне групе како да се у датом моменту понашају – закључила је Ивана Вилотијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржан састанак са представницима такси удружења

Следећа вест

Јавни позив за подношење пријава за финансирање поступка биомедицински потпомогнутог оплођења за парове са једним дететом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *