Много простора за интензивнију сарадњу Србије са Грчком у сектору образовања

Нема коментара Share:

09.02.2022.
Подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић састао се данас са координаторком за 11 земаља Министарства просвете Грчке Катарином Макројанаки, са којом је разговарао о могућностима размене искуства у секторима образовања и унапређења сарадње Града Београда са грчким образовним установама.

– Пријатељство између наша два народа је традиционално и ми то поштујемо. Пре две године смо започели интензивнију сарадњу са грчким школама и вртићима. Нажалост, пројекат је успорен због пандемије, али сви се надамо скоријем наставку сарадње – рекао је Раичевић на састанку одржаном у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

Он је додао да су 2019. године представници предшколских установа Града Београда обишли неколико грчких градова где су од грчких колега чули како је код њих уређен систем предшколског образовања.

Како је истакао, Србија има у седам грчких градова српске школе које похађа око 150 ученика из Србије, напоменувши да је подршка институција из матичне земље за њих од великог значаја.

– Ми смо максимално расположени за даљи развој ове сарадње и отворени за све предлоге – закључио је Раичевић.

Катарина Макројанаки захвалила је на досадашњој сарадњи и изразила задовољство пројектом бесплатног учења грчког језика у београдским школама, који је већ заживео, са професорима којима је грчки матерњи језик.

– Током посете Београду обилазимо школе главног града и задовољна сам оним што сам видела код вас. Сигурна сам да ћемо успети да даље развијамо сарадњу, као и све потенцијале и идеје које су се јавиле. Сви чекамо крај пандемије како бисмо то и реализовали – рекла је Катарина Макројанаки.

Она је истакла да је Србија ранијих година била изузетно атрактивна грчким студентима који су се на српским универзитетима пре свега интересовали за области медицине, спорта, права, програмирања, те да та интересовања код студената треба даље продубљивати.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

На позив градоначелника Љубљане, Никола Никодијевић у посети главном граду Словеније

Следећа вест

Весић: Почела садња јелки које је Град донирао вртићима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *