На позив градоначелника Љубљане, Никола Никодијевић у посети главном граду Словеније

Нема коментара Share:

09.02.2022.
На позив Зорана Јанковића, градоначелника Љубљане, председник Скупштине града Никола Никодијевић борави у Љубљани, а повод је отварање фестивала „Рута 2022”. Београдско драмско позориште покренуло је почетком лета 2019. године иницијативу за оснивање Регионалне уније театара (Рута), коју чини шест репрезентативних позоришних кућа из региона – Хрватске (Казалиште Ulysses), Словеније (Местно гледалишче Љубљана), БиХ (Камерни театар 55, Сарајево), Црне Горе (Градско позориште, Подгорица), Северне Македоније (Драмски театар, Скопље) и Србије (Београдско драмско позориште) – уједињених у естетском, репертоарском и организационом моделу. Протокол о формирању Уније потписан је 18. октобра 2019. у Скупштини Града Београда. 

Током ове године, прецизирао је Никола Никодијевић у изјави за Беоинфо, план је да се позоришта представе у градовима региона, закључно с Београдом у децембру. 

– Фестивал „Рута” одржава се у фебруару у Љубљани, у априлу ће се позоришта представити публици у Подгорици, у јуну у Сарајеву, у августу на Брионима, у октобру у Скопљу и за крај у децембру у нашем главном граду. Подсетићу да су Љубљана и Београд градови побратими. Осим у области културе, сарадња је изузетна на пољу имплементације „зелених” и „паметних” решења за градове, будућности развоја градова, нарочито у областима становања, енергије, водних ресурса, саобраћаја, као и у области комуналног реда и рада инспекцијских служби – навео је Никодијевић. 

Први фестивал „Рута” одржан је у Београдском драмском позоришту од 1. до 6. децембра 2019. Отворен је премијером представе „Лилиом” Ференца Молнара, у режији Ане Томовић. Фестивал окупља велики број гостију који активно учествују у сусретима са ствараоцима представа и размењују искуства не само у продукционом већ и у креативном погледу, као и мишљења о сличностима и разликама те тенденцијама у најзаступљенијим трендовима – с једне стране о „редитељском театру”, а с друге о подршци и промоцији новог драмског позоришта с нагласком на младим писцима и редитељима. 

Осим фестивала, који се организује у главним и градовима држава некадашње савезне републике, „Рута” је покренула и бројне копродукције, а самим тим и размену стваралаца. Свако позориште наступа представом по сопственом избору. Фестивал је ревијалног карактера, а један од циљева јесте континуирано присуство свих театара током године пред публиком у читавом региону.

ФОТОГРАФИЈЕ: НИК РОВАН

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић отворио изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет”: Циљ активно подизање свести о положају ових особа

Следећа вест

Много простора за интензивнију сарадњу Србије са Грчком у сектору образовања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *