Синоћ у Љубљани отворен фестивал „Рута 2022”

Нема коментара Share:

10.02.2022.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић присуствовали су синоћ отварању фестивала „Рута 2022” у Љубљани.

Иницијативу за оснивање Регионалне уније театара покренуло је Београдско драмско позориште почетком лета 2019. године, а чини је шест репрезентативних позоришних кућа из региона – Хрватске, Словеније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Србије. Протокол о формирању Уније потписан је 18. октобра 2019. у Скупштини Града Београда. 

План је, како је Никодијевић изјавио за Беоинфо, да се позоришта представе у градовима региона, закључно с Београдом у децембру. 

Према  његовим речима, у априлу ће се позоришта представити публици у Подгорици, у јуну у Сарајеву, у августу на Брионима, у октобру у Скопљу и за крај у децембру у нашем главном граду. 

– Љубљана и Београд су градови побратими, а осим у области културе, сарадња је изузетна на пољу имплементације „зелених” и „паметних” решења за градове, будућности развоја градова, нарочито у областима становања, енергије, водних ресурса, саобраћаја, као и у области комуналног реда и рада инспекцијских служби. 

Фестивал окупља велики број гостију, а један од циљева јесте континуирано присуство свих театара током године пред публиком у читавом региону.

ФОТОГРАФИЈЕ: НИК РОВАН

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Усвојене одлуке о сарадњи Београда и Хиландара и оснивању установе културе АКУД „Иво Лола Рибар”

Следећа вест

Подршком програмима културе до очувања српског идентитета у Црној Гори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *