Никодијевић: Ребаланс буџета најзначајнија тачка наредне седнице Скупштине града

Нема коментара Share:

12.02.2022.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић изјавио је да ће на седници која је заказана за понедељак, 14. фебруар, ребаланс буџета бити једна од најзначајнијих тачака.

– С обзиром на то да је јануар био добар месец, процене су да ћемо имати повећан приход у буџету Града, те ће он износити 165,9 милијарди динара, што је рекордна цифра за Београд. Повећање буџета пре свега долази од повећане наплате пореза на зараде. То је показатељ да у Београду из месеца у месец просечне зараде расту и да има све већи број запослених, а пореске стопе исте су као и ранијих година. Тако да можемо бити поносни на ту чињеницу – појаснио је Никодијевић.

Како је навео, највећи део новца искористиће се за капиталне инвестиције и најразличитије области. 

– Овим ребалансом буџета настављамо да обнављамо возни парк ГСП-а. Нових стотину аутобуса стиже током ове године, а расписан је и тендер за набавку тролејбуса, 60 соло и 20 зглобних. Ове године набављамо нове трамваје и сваке године куповаћемо нове аутобусе на природни гас, како бисмо заменили возила која користе фосилна горива. На тај начин водимо рачуна и о животној средини. Уз то имамо низ других пројеката из области комуналне инфраструктуре, канализацију, путеве, а велики део средстава издвајаће се и за животну средину. Почећемо и нови пројекат озелењавања школских дворишта. Ове године биће реализована прва фазе изградње Линијског парка, што ће бити несвакидашњи и веома леп део Београда – нагласио је Никодијевић.

Према његовим речима, када је у питању социјална заштита, по закључку Владе Србије 10.000 динара помоћи биће исплаћено здравственим радницима запосленим у установама социјалне заштите. 

– Још једна добра ствар за Београд је то што ће Град Београд преузети Културно-уметничко друштво „Иво Лола Рибар”, основано 1944. године као аматерско удружење. Оно је деценијама уназад неговало културно-уметничке вредности читаве Србије и сада ће постати градска установа. Тако ћемо на институционалан начин решити финансирање ове значајне установе која данас има преко 1.000 чланова аматера. Ми ћемо финансирати основне режијске трошкове, тако да ће они имати стабилност у свом раду и бити у могућности да наставе са очувањем културно-уметничких вредности наше земље – нагласио је Никодијевић. 

Према његовим речима на дневном реду наћи ће се и измене и допуне Плана генералне регулације.

– Постојећи план стар је шест година, а сада је реч о објектима јавне намене, што значи да стварамо услове за даљу изградњу вртића, домова здравља, установа социјалне заштите. Биће то добра седница за крај мандата, верујем да ће одборници подржати предложене одлуке и верујем да смо у овом мандату учинили много за град Београд – закључио је Никодијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Ребалансом буџета рекордних 166 милијарди динара

Следећа вест

Весић: Расписан тендер за набавку 80 нових тролејбуса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *