Весић: До краја наредне недеље тендер за канализацију на левој обали Дунава

Нема коментара Share:

18.02.2022.
Тендер за изградњу осамдесет километара канализације на левој обали Дунава, у Борчи и Крњачи, биће расписан најкасније до краја наредне недеље, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић. Он је у редовној рубрици на Студију Б „Питајте Горана Весића” подсетио да је раније расписан тендер за изградњу постројења за прераду отпадних вода, као и тендер за FIDIC инжењера који ће пратити читав овај посао на левој обали Дунава. 

– Грађани леве обале Дунава, више од осамдесет хиљада људи, коначно ће добити канализацију. У оквиру тендера, Град Београд и Градска општина Палилула обезбедили су да се о трошку Европске инвестиционе банке уради ревизиони шахт за сваку кућу, тако да то грађане неће коштати ништа. Они ће платити само прикључак, и то на 60 рата, а за шахтове које ће добити бесплатно, свака кућа ће уштедети између 800 и 1.000 евра, колико то иначе кошта – прецизирао је Весић. 

Ово је велика вест за леву обалу Дунава, јер ће коначно бити решен проблем који постоји откад и само насеље, оценио је заменик градоначелника. 

– Последњих година уложили смо огромне напоре да обезбедимо новац и урадимо пројекте пошто ништа од тога није било. Деценијама смо слушали како сви обећавају канализацију у Борчи и Крњачи, а ни пројекте нису имали. Канализација на левој обали Дунава коштаће између 55 и 60 милиона евра, од чега је 35 милиона евра из кредита Европске инвестиционе банке, 16 милиона евра биће донација Европске уније, а остатак из буџета Града Београда. Желим да захвалим ЕУ на донацији и министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић на помоћи, јер ово је највећа европска донација дата Граду Београду. У појединим деловима на левој обали Дунава већ почињемо да радимо. Реч је о радовима који се финансирају из градског буџета и за које смо већ расписали тендере и добили извођаче, тако да нећемо чекати да се заврши тендер за део који плаћа ЕИБ да бисмо почели радове – истакао је Весић. 

За грађане читаве леве обале Дунава значајно је то што је отворен нови дом здравља у Борчи, а стари дом се преуређује у општински услужни центар, те би до краја марта требало да се заврше ти радови. 

– Све службе које има Град Београд и Општина Палилула наћи ће се у том услужном центру, али и многе републичке. Грађани леве обале Дунава за преко 90 одсто административних и управних послова неће морати да прелазе мост, што је права децентрализација. Новим планом генералне регулације предвиђене су локације за две средње школе, гимназију и струковну школу, а очекујемо да ћемо у наредних месец-два потписати и уговор за изградњу моста на Ади Хуји, који је један од седам планираних до 2030. године – навео је Весић. 

Новим планом шинских система предвиђено је да се трамвај „пребаци” на леву обалу Дунава у оквиру 42,6 километара проширења трамвајске мреже, додао је Весић. 

Како је најавио, у наредних месец дана очекује се расписивање тендера за изградњу пет базена, међу којима ће један бити у Борчи, и то поред БСК-а, где се налази велики празан простор од једанаест хектара. У првој фази биће изграђени затворен и отворен базен, а касније и читав спортски центар с халом. 

– Имамо велике планове за леву обалу Дунава. Посебно сам срећан што коначно ти људи могу да осете и да виде да Град Београд брине о њима – казао је Весић. 

У оквиру пројекта „Београд–Зрењанин” ради се брзи пут, а Град инсистира да се укључи и Зрењанински пут, о чему се преговара са ресорним министарством. План је да се Зрењанински пут потпуно уреди, укључујући и подвожњаке и надвожњаке, како више не би било „конфликата” у саобраћају и како би се брже ишло овим путем, најавио је Горан Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић обишао завршне радове око Железничке станице Нови Београд

Следећа вест

Постигнут договор са представницима такси удружења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *