Одржана конститутивна седница Одбора за подизање споменика Јовану Јовановићу Змају

Нема коментара Share:

22.02.2022.
Конститутивна седница Одбора за подизање споменика Јовану Јовановићу Змају одржана је данас у Старом двору. Председник Покрајинске владе Игор Мировић је председавао седници којој су присуствовали заменик градоначелника Београда Горан Весић, заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, градски урбаниста Марко Стојчић, директорка Завода за заштиту споменика културе Београд Оливера Вучковић, директорка Урбанистичког завода Града Београда Весна Тахов, вајар Зоран Кузмановић, директорка Службе главног урбанисте Града Београда Даниела Корица и шефица кабинета председника Покрајинске владе Тања Ђукановић.

Весић је овом приликом изразио задовољство што ће Београд добити споменик Јовану Јовановићу Змају, који је иначе десет година живео у Београду и радио као дечји лекар.

– Споменик Јовану Јовановићу Змају није обичан споменик. То је споменик једном од најзначајнијих личности српске културе и нашег друштва. Споменик који говори о повезаности Војводине и овог дела Србије, које заједно чине целину у оквиру српског народа – рекао је Весић.

Он је нагласио да Град Београд велики значај придаје неговању културе сећања, као и то да је Змај само један од књижевника који ће добити споменик у наредном периоду у Београду.

– Осим Змаја, споменике ће добити и Васко Попа, Милош Црњански и Меша Селимовић, за чију израду смо већ расписали конкурс. Током фебруара споменик ће добити Александр Дероко, Петар Николајевич Молер, први председник Српске владе – војвода из Првог и Другог српског устанка. Споменик ће такође добити Дијана Будисављевић, Бранко Пешић и Душко Радовић – рекао је Весић. 

Како је рекао, на овај начин показујемо да поштујемо своју историју и да ценимо оне људе који су допринели развоју наше културе.

– Трудимо се да их не заборавимо јер тако показујемо колико нам је важно постојање наше историје, културе и очување наше традиције – рекао је Весић.

Игор Мировић је овом приликом истакао да је почаствован што су га Горан Весић и Скупштина Града Београда одредили за председника Одбора за подизање споменика Јовану Јовановићу Змају у Београду.

– Уз сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе Београд, одређена је локација на углу Змај Јовине и Обилићевог венца. Осим што смо конституисали одбор, на седници смо анализирали и остала питања. Донели смо одлуку да се у позивном конкурсу дефинишу услови и позову аутори који ће у наредних шест месеци доставити своја решења. Након тога ће жири одабрати најуспешније решење, чиме ћемо и окончати прву фазу – рекао је Мировић.

Он је нагласио да је Јован Јовановић Змај био један од најугледнијих Срба из Војводине у 19. веку. 

– Многе генерације га познају као дечјег песника, али он је био и национални делатник и кум Светозара Милетића. Одржали смо седницу одбора на дан када је 1826. године рођен Светозар Милетић. Био је национални борац и српски посланик у Угарском сабору и једна врста просветитеља тог времена. Човек који је ширио не само српску националну идеју у Војводини него и дух књижевности, писмености и традиције. Потпуно ћемо бити на трагу заједништва, јединства, окупљања и сећања на велику улогу коју је Јован Јовановић Змај имао у нашем народу. Поносан сам што сам председавао седници Одбора за подизање споменика Јовану Јовановићу Змају и захвалан сам Горану Весићу и Граду Београду на овом свечаном и мени важном чину – закључио је Мировић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Откривен споменик Петру Николајевићу Молеру

Следећа вест

Припремна настава за ученике завршног разреда основне школе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *