Едиција поштанских марака у част јубиларног, педесетог Феста

Нема коментара Share:

01.03.2022.
Пред новинарима Феста представљене су посебне марке које је Пошта Србије објавила у част великог јубилеја фестивала. Реч је о едицији пригодних поштанских марака „Фестових 50”, специјалном и иновативном филателистичком издању, које су представили Иван Карл, градски секретар за културу и председник Одбора Феста, и Адам Софронијевић, директор „Србијамарке” у Пошти Србије.

– Када Фест, надам се, напуни сто година, сумњам да ће се користити телеграми и поштанске марке. Зато ће ова специјална и колекционарска едиција Поште Србије једног дана имати филателистичку вредност као траг нашег фестивала и времена. Свет који нас окружује после короне биће нов и за њега ће требати храброст за борбу, идеју и опстанак. Испред нас су филмови који тек треба да буду снимљени и пре свега изазови које некад ни филм не може да предвиди. Будимо храбри и кадри за нови свет и у њему нови Фест, за нових педесет година – поручио је Иван Карл. 

Фест данас има не само својих 50 величанствених фестивалских еманација већ је обезбедио и место у историји српске филателије иновативним решењем пригодних поштанских марака у облику филмске траке, на којима ће визуелно за историју остати сачувани одабрани постери фестивала. 

– Идејно решење говори о важности филмског фестивала који је током пола века постао део културног и јавног дискурса српског, европског и светског културног простора. Почетак и крај филателистичке филмске траке досадашњег трајања Феста обележени су кадром, поштанском марком са постерима првог и педесетог фестивала. Између њих се ређа пет кадрова вињета одабраних постера Феста, који репрезентују по једну деценију трајања узбудљиве, готово епске, филмске приче, коју сви са носталгијом и љубављу пратимо и познајемо – рекао је Адам Софронијевић.

Софронијевић је додао да Фест увек иде само са најбољима, те да је аутор ове филателистичке едиције Надежда Скочајић, креаторка марака Поште Србије, која је у 2014. години понела престижну награду за најлепшу поштанску марку Европе по избору публике. Посебно је захвалио Ивану Карлу на стручној сарадњи у реализацији овог издања.

Фото: Душан Миленковић

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Систем цивилне заштите један од стубова безбедности грађанки и грађана

Следећа вест

Београд у бојама заставе Марока

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *