Град ради на унапређењу система цивилне заштите

Нема коментара Share:

02.03.2022.
Град Београд је поводом Међународног дана цивилне заштите помогао добровољним ватрогасним друштвима у опреми, агрегатима, пумпама, цревима и другим пратећим стварима које су им важне и потребне у послу, изјавио је данас помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Он је истакао да су то људи који добровољно раде на заштити свих нас.

– Имамо доста добровољних ватрогасних друштава са дугом традицијом а бележимо и прилив нових људи који су заинтересовани да на тај начин буду део друштвене заједнице. Заједно са Сектором за ванредне ситуације, који је део Министарства за унутрашње послове, радимо на томе да се њихова опрема доведе на виши ниво. Јуче смо обележили Међународни дан цивилне заштите у присуству професионалних ватрогасаца и Црвеног крста. Све то је део великог система цивилне заштите који изграђујемо – рекао је Младеновић за ТВ Вести.

Младеновић је додао да свака локална самоуправа има свој штаб за ванредне ситуације који командује и цивилном заштитом.

– Имамо добру сарадњу са Сектором за ванредне ситуације који по закону формира јединице цивилне заштите за специјалне намене. Ради се о специјализованим јединицама било да се ради о поплавама, земљотресу или другим непогодама. Такође, имамо систем који је успостављен и у јавним комуналним предузећима. Она су формирала посебна одељења за неке ризике који могу настати. У последњих шест година завршили смо два пројекта која си тичу система обавештавања и упозоравања – систем сирена и систем ситуационог центра. На територији града постоје 44 сирене које нас упозоравају и биће постављено 315. Пале се у оном тренутку када то процени Сектор за ванредне ситуације – објаснио је Младеновић.

Помоћник градоначелника је истакао да је направљен систем који ће имати гласовне поруке и који ће обавештавати о чему се ради.

– Моћи ћемо и парцијално да обавештавамо грађане. Рецимо, ако је поплава у Гроцкој, нећемо упозоравати грађане на Новом Београду. Почиње реализација овог пројекта и надам се да ћемо током године кренути са инсталирањем сирена на територији града са ситуационим центром. Ситуациони центар је место где треба сви подаци да се унесу и где ће систем за упозоравање и обавештавање бити стављен у функцију – рекао је Младеновић.

Младеновић је нагласио да Београд има своје водотокове првог реда, те да је због тога урађен пројекат који се односи на хидрологију.

– У току је постављање 20 хидролошких станица на водотоковима другог реда и 40 кишомера. На мерним местима ће се налазити камере, тако да ћемо моћи да добијемо потпуне информације. Започели смо и пројектовање шест малих брана јер је студијом коју је радио Јарослав Черни утврђено да је за Београд најбоља заштита прављење малих брана – рекао је Младеновић.

Он је нагласио да је едукација много битна и да треба почети од најмлађих. 

– На тај начин деца би знала шта треба да раде у случају поплаве или пожара. Има доста занимљивих ствари у тој врсти едукације за децу. Ако систем цивилне заштите уђе у програм образовања за средње и основне школе, велики део популације биће спреман за оно што може да нам се деси у будућности – закључио је Младеновић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележено шест година од подизања споменика Бориславу Пекићу

Следећа вест

Весић: Систем цивилне заштите један од стубова безбедности грађанки и грађана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *