Линијски парк – део еколошке политике града

Нема коментара Share:

02.03.2022.
Изградња метроа је најзначајнији градски пројекат свих времена. Радови су започети припремом градилишта у Макишком пољу и очекујемо да ће умногоме допринети решавању саобраћајних проблема у главном граду, рекао је градски урбаниста Марко Стојчић гостујући на Студију Б.

– Економски развој Београда и Србије има све већи утицај и на саобраћај. Тренутно је у Београду 650.000 аутомобила, што је велики број. Метро је једина озбиљна алтернатива да се саобраћајне гужве смање – рекао је Стојчић.

Говорећи о Београдској тврђави, Стојчић је истакао да је она у све бољем стању.

– Свако ко оде на Београдску тврђаву може да види да су реконструкције стална појава, а тако ће бити и током изградње Линијског парка где ће бити обновљени неки делови тврђаве, у непосредној близини парка. Очекујем да ћемо у наредних пет година Београдску тврђаву довести у стање какво је било некада – истакао је Стојчић.

Када је реч о зеленој агенди, Стојчић је рекао да је у Београду приметан пораст броја стабала.

– Посадили смо на стотине стабала и потпуно су неосновани коментари о великом броју посечених стабала. Сваког дана повећавамо површине под зеленилом, a радимо и на изградњи Линијског парка који обухвата заиста велику површину на којој ће бити посађено на стотине стабала. Имаћемо делове парка са стаблима која ће пријати људима са кардиоваскуларним проблемима, док ће нека друга више пријати астматичарима и тако даље. Када томе додате и Аду Хују, која ће са Линијским парком чинити појас од 6,6 километара у дужини, онда стекнете праву слику о еколошкој слици града у будућности – казао је градски урбаниста.

Стојчић је подсетио да ће прва од укупно десет целина Линијског парка бити завршена током јуна.

– То је део од краја парка код Бетон хале до испод Куле Небојша. Тренутно „Зеленило” изводи радове на уређењу, након чега се прелази на фазу два која обухвата правац до „25. маја”. Паралелно са тим расписаћемо јавну набавку за пројектовање и извођење целина од три до десет. Очекујемо да даљи радови на целинама три, четири и пет крену на јесен и да ћемо крајем следеће године имати урађен већи део парка са зеленилом, мобилијаром и свим другим садржајима које су одредиле домаће архитекте – казао је Стојчић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Асфалтиране улице у земунским насељима

Следећа вест

Расписан јавни конкурс за доделу средстава за подршку развоја предузетништва на територији Београда за 2022. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *