Обележено шест година од подизања споменика Бориславу Пекићу

Нема коментара Share:

02.03.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић обележио је данас са члановима породице Борислава Пекића шест година од подизања споменика овом нашем истакнутом писцу. Тим поводом, он је испред споменика на Цветном тргу положио цвеће у име Града, а цвеће су положили и чланови породице.

Догађају је присуствовала и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Весић је подсетио да је данас тачно шест година откако је Град Београд подигао споменик Бориславу Пекићу и да је до тог времена прошло скоро четврт века како он није имао споменик.

– Чињеница да један Борислав Пекић није имао споменик у Београду говори о томе како се ми као народ односимо према људима који су нас задужили. У Београду споменик немају ни Милош Црњански, ни Васко Попа, ни Меша Селимовић, али ми ћемо те ствари исправити и већ ове године ће сви ти велики писци добити своје споменике, јер су део нашег друштва и важан део наше културе – рекао је Весић.

Према Весићевим речима, прича о томе како је настао споменик где Пекић седи говори да је њихов први сусрет управо био када је Пекић седео на демонстрацијама 1990. године.

– Када сам са члановима породице и вајаром Зораном Ивановићем разговарао о споменику, нисмо имали дилему да споменик Пекићу треба да буде такав да људи могу да му приђу и да се сликају, јер њему не треба споменик који је постаментом удаљен од људи. И данас, када прођем и видим децу како се сликају поред споменика, знам да смо урадили велику ствар, јер то је нови живот Борислава Пекића. Он ће живети вечно и никада неће бити заборављен – поручио је Весић.

Љиљана Пекић, супруга Борислава Пекића, захвалила је Горану Весићу на иницијативи да се подигне споменик.

– Окупили смо се данас овде да одамо почаст Бориславу Пекићу и да захвалимо Горану Весићу, чија је иницијатива да се подигне споменик заједно са Градом и Фондацијом „Борислав Пекић” била пресудна за остварење овог племенитог пројекта. Пекић је тридесет година после смрти читанији него икад. Овај споменик га је оживео на начин који се допуњује са његовим делом, савременим и свевременим, какав је он и био – рекла је Пекић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Град Београд обезбедио донацију за изградњу пет кућа на Банији

Следећа вест

Град ради на унапређењу система цивилне заштите

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *