Отворен реновирани клуб за сениоре у Сопоту

Нема коментара Share:

02.03.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовали су данас отварању реновираног клуба за сениоре у Сопоту. Како је том приликом Весић прецизирао, ово је 32. клуб за сениоре на територији Београда. 

– У последњих осам година отворено је 13 клубова. Наредне недеље ћемо обићи комплетно реновиран клуб за старе у Гроцкој, а током ове године биће отворени и клубови у Раковици и на Новом Београду. Тако ћемо до краја године имати укупно 35 клубова у Београду. За нас је веома важно да отварамо што више оваквих места јер Београд има више од 340.000 особа старијих од 65 година, а у овакве клубове долази око 10.000 људи. Клубови старијим суграђанима пружају развијен социјални живот, организоване излете, дају им могућност да активностима испуне своје треће доба како не би били усамљени – казао је Весић.

Зрелост једног друштва огледа се у томе како се води рачуна о најстаријима и најмлађима, оценио је Весић.

– Београд постаје зрео и отворен град у којем друштво брине о својим најстаријим суграђанима. Клуб у Сопоту је сада реновиран и потпуно сређен захваљујући Секретаријату за социјалну заштиту и Општини Сопот – рекао је Весић. 

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић прецизирала је да 375 чланова користе активности клуба у Сопоту. 

– Он је отворен 1983. године и један је од првих клубова у Београду. Сада је урађена комплетна реконструкција простора, од подополагачких радова, преко инсталација, тоалета до свега што је потребно како би овај клуб био и изнад свих стандарда. Вредност радова је око 9,5 милиона динара, а простор је опремљен и новим намештајем. Дакле, осим што отварамо нове клубове, улажемо и у реконструкцију постојећих, како би сваки наш суграђанин имао исте услове – истакла је Наташа Станисављевић. 

Она је најавила да се у наредном периоду очекује и отварање новог објекта за сениоре у Сурчину. Клубови имају за циљ превенцију институционализације, подршку активном старењу и активном дружењу у трећем добу, закључила је градска секретарка за социјалну заштиту.

Милица Ђорђевић, помоћница директора Геронтолошког центра Београд, захвалила је Граду Београду и надлежном секретаријату на овом простору где се најстарији суграђани са територије општине Сопот свакодневно окупљају и где се организују креативне радионице, изложбе и књижевне вечери. Такође, захвалила је Општини на томе што Центар за културу излази у сусрет суграђанима са територије Сопота и организује дешавања која их одржавају виталним, здравим, срећним, а што је и основни постулат рада и поступања. 

Према њеним речима, од 1983. године, када је отворен као први клуб у једној од приградских општина, у њега није улагано све до сада.

Догађају су присуствовали председник општине Сопот Живорад Милосављевић, руководилац Радне јединице дневних центара и клубова Милош Минић и одборник Живорад Николић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Трофеј Београда” у алпском скијању

Следећа вест

Весић пружио подршку младим боксерима из Маринкове баре

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *