Усвојено решење будућег споменика Милошу Црњанском

Нема коментара Share:

03.03.2022.
У Старом двору данас је одржана седница Одбора за подизање споменика књижевнику Милошу Црњанском на којој је приказана макета будућег споменика, рад вајара Милоша Комада. Седници, којој је председавала књижевница и председница Одбора Ивана Димић, присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, главни урбаниста града Београда Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, подсекретарка за културу Гордана Гонцић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директорка Урбанистичког завода Београда Весна Тахов и историчарка уметности Оливера Вукотић.

Весић је указао на величину и значај књижевног дела Милоша Црњанског и нагласио да је Одбор прихватио предложено решење.

– Веома је важно да Београд има споменик Милошу Црњанском, јер је он наш најзначајнији писац 20. века и срамота је да га до сада већ није добио. Споменике ће добити и Александар Дероко, Бранко Пешић, Васко Попа, Јован Јовановић Змај јер на тај начин показујемо да нам је важно да се одужимо људима који су од изузетног значаја за културу нашег народа – истакао је Горан Весић.

У образложењу решења каже се да макета скулптуре Милоша Црњанског, рад академског вајара Милоша Комада, рефлектује пишчеву комплексну личност, док у скулптуралној форми одражава високе уметничке домете који се могу пратити у неколико аспеката. Израђена макета указује на развијен естетски поредак у којем сваки елемент има свој карактер, своју изражајну непосредност и сугестивност, а сугестивност облика и површина је једна од главних особина које треба да красе монументалну скулптуралну форму.

– Скупштина Града Београда je на седници одржаној 30. јула 2020. године донела Одлуку о подизању споменика Милошу Црњанском у главној алеји парка Ташмајдан – истакла је председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда Андреа Радуловић и додала да чланови Одбора имају предлоге о још неким потенцијалним локацијама о којима ће се дискутовати на наредним седницама.

Милош Црњански је један од најзначајнијих српских књижевника 20. века. Био је песник, приповедач, романсијер, публициста, бавио се ликовном критиком, радио је у дипломатији и новинарству. Подизањем споменика Милошу Црњанском негује се култура сећања на знамените личности нашег времена и средине.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић најавио трајну сарадњу са Београдским фестивалом игре и изградњу Дома игре на Тргу републике

Следећа вест

Откривен споменик Петру Николајевићу Молеру

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *