Весић најавио трајну сарадњу са Београдским фестивалом игре и изградњу Дома игре на Тргу републике

Нема коментара Share:

03.03.2022.
Београдски фестивал игре, под слоганом „Верујемо у једну игру”, одржаће се од 16. марта до 12. априла у Београду, Новом Саду и Панчеву, најавили су данас организатори у Дому Народне скупштине. 

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је Београд поносан што ће бити домаћин једног од највећих европских фестивала уметничке игре. 

– Поносни смо што је Београд по 19. пут домаћин Београдског фестивала игре, који је током претходних година организовао око 450 кореографских представа које видело преко 23.000 гледалаца и више од 120 страних новинара – прецизирао је Весић. 

Град Београд ће за јубиларни, 20. Београдски фестивал игре потписати протокол о трајној сарадњи са организаторима и тиме ће главни град постати суорганизатор фестивала, најавио је Весић. 

– Таква одлука ће омогућити организаторима фестивала да на време планирају буџет и његов програм, јер је Београдски фестивал игре то заслужио. Аја Јунг и њен тим доказују да приватна иницијатива у култури може да буде веома успешна – казао је заменик градоначелника. 

Весић је рекао да је фестивал, поред суштинске промоције игре, у претходних 18 година промовисао Београд као либералан град који је отворен ка новим изазовима. Најавио је да се разматра локација за подизање Дома игре у српској престоници. 

– У разматрању је неколико локација, али смо најближи одлуци да се Дом игре отвори на месту данашњег Стакленца на Тргу републике, на коме је и предвиђен објекат културе. На том месту је предвиђена метро станица, изнад које иде паркинг простор, а потом ћемо расписати међународни конкурс за подизање објекта културе. На тај начин ћемо афирмисати домаће трупе које ће у будућности учествовати равноправно са светским уметницима – најавио је Весић. 

Подсетио је да ће овогодишњи Београдски фестивал игре, поред главног града, традиционално бити одржан и у другим градовима Србије, попут Новог Сада и Панчева.

– То је случај и са нашим другим фестивалима, попут Феста и Београдског џез фестивала. Фестивали који се организују код нас превазилазе значај Београда и постају национални фестивали. И тада ти фестивали добијају пуни смисао – истакао је Весић и захвалио организаторима и амбасадорима земаља учесница фестивала на подршци. 

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић нагласио је да је Београдски фестивал уметничке игре постао не само неодвојиви део наше културне сцене већ и европског и светског уметничког простора. 

– Иза Београдског фестивала игре стоји велика подршка како културне и уметничке јавности Србије тако и наших институција – од парламента, Министарства културе, па до градских власти Београда и Новог Сада. Фестивал игре је такав статус заслужио јер је свих протеклих година, захваљујући визији и упорности људи који га воде, с правом стекао углед једне од најцењенијих културних манифестација у овом делу Европе – навео је Дачић. 

Град Београд и Србија су увелико у региону, Европи и свету препознати по Београдском фестивалу игре, истакла је министарка културе Маја Гојковић. 

– Београд ће по 19. пут бити светска престоница уметничке игре и место сусрета славних уметника, као и нових младих аутора. Сви они заједно ће својом енергијом и креативношћу допринети да наша земља доживи врхунско мајсторство игре. Тако ће током марта и априла Нови Сад, Панчево и Београд бити место сусрета раскошног талента, великана уметничке игре и публике која уме да препозна праве вредности – казала је Гојковићева. 

Оснивач фестивала Аја Јунг захвалила је учесницима конференције и амбасадорима земаља учесница 19. Београдског фестивала игре на несебичној подршци. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић уручио манастиру Тумане донацију од 1.000 књига за манастирску библиотеку

Следећа вест

Усвојено решење будућег споменика Милошу Црњанском

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *