Градоначелник Радојичић уручио манастиру Тумане донацију од 1.000 књига за манастирску библиотеку

Нема коментара Share:

04.03.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас манастир Тумане и том приликом уручио донацију од близу 1.000 књига за библиотеку духовног центра овог манастира.

Он је истакао да се у склопу овог манастира гради библиотека великог културно-историјског значаја, те да ће зато ова донација бити важна за манастир Тумане, као и за све посетиоце из региона.

– До сада је прикупљено око 30.000 књига, а циљ је да се за библиотеку достигне број од 50.000 књига. Град Београд и ја као градоначелник покренули смо иницијативу и обезбедили око 1.000 наслова, које смо данас донели. Желимо да библиотека манастира Тумане допринесе духовности и образовању српског народа. На тај начин желимо да подстакнемо љубав према књизи и образовању, јер је то у временима у којима живимо неопходно – рекао је градоначелник Радојичић. 

Према његовим речима, у овој акцији учествује више различитих институција и издавачких предузећа.

– То су Музеј примењене уметности, Народни музеј, Службени гласник, Свет књиге, Историјски институт САНУ, Српска књижевна задруга, издавачка предузећа „Филип Вишњић”, „Чигоја”, а ту су и Музеј града Београда, Етнографски музеј, Музеј савремене уметности, Историјски музеј, Педагошки музеј и Музеј Југославије. Мислим да је веома важно да водимо рачуна о нашим манастирима. Волим да обилазим манастире, а међу омиљенима су ми Рујно и Дубрава. Град Београд ће помоћи манастирима у свакој ситуацији коју препознамо као значајну. Морамо свакодневно да мислимо о нашим духовним вредностима и да и на тај начин негујемо нашу историју и традицију. Чувајући праве вредности, чинимо свет и наше животе бољим – рекао је Радојичић. 

Игуман манастира Тумане, архимандрит Димитрије, изјавио је да је манастир место духовности и молитвеног обраћања богу, али и место које чува национални, просветни и културни идентитет људи.

– Тако је било вековима а манастир Тумане се и данас труди да сачува такве вредности. Тренутно се овде гради комплекс са смештајним капацитетима за ходочаснике где ће моћи да се смести 120 људи, а такође и један спрат на којем ће бити библиотека и сала за предавања. По завршетку радова, манастир Тумане ће моћи да буде домаћин теолошких, духовних, али и других скупова. Српски манастири су одувек били синоним за културу и просвету, као и за духовност наравно. Захваљујем градоначелнику Радојичићу и свима који су прихватили његову иницијативу да сакупимо додатних 20.000 књига за манастирску библиотеку – рекао је архимандрит Димитрије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржана седница Одбора за подизање споменика Бранку Пешићу

Следећа вест

Весић најавио трајну сарадњу са Београдским фестивалом игре и изградњу Дома игре на Тргу републике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *