Весић: Дигитализацијом рада Комуналне милиције до већег поштовања комуналног реда

Нема коментара Share:

04.03.2022.
Нови сајт Комуналне милиције почиње са радом од понедељка, 7. марта, на адреси www.komunalnamilicijabeograd.rs. Овај сајт ће омогућити грађанима да брже пријављују прекршаје и да лакше решавају своје комуналне проблеме, а све то ће допринети бољем комуналном реду у граду, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић током обиласка Секретаријата за послове комуналне милиције.

Он је објаснио да ће преко новог сајта сваки грађанин моћи да пријави где се догодио прекршај, о којој врсти прекршаја се ради и да пошаље фотографију.

– Та пријава долази директно на уређај најближег комуналног милиционера, а сваки од њих има преносни дигитални уређај (ПДА). Више нема разлога да пријава стиже у централу Комуналне милиције, где се пријава записује, па онда шаље комуналном милиционару, већ ће они који су најближи излазити на терен и решавати проблем по пријави. Комунални милиционар ће такође радити на том апарату. Нема више оловака ни папира, већ се прекршај фотографише и шаље хибридном поштом чиме се убрзава кажњавање прекршиоца – казао је Весић.

Он је казао и да нови сајт омогућава свим компанијама које у АПР-у имају своје мејлове да се бесплатно пријаве и тако добију информацију да ли је возило њихове компаније начинило неки прекршај и да тако плате казну без додатних трошкова.

– За рент-а-кар компаније, рецимо, то значи да уколико је странац коме је изнајмљено возило начинио прекршај, компанија ће у реалном времену добити ту информацију, што значи да више неће долазити до ситуација да обавештење стигне месец дана касније, а да је починилац прекршаја отишао, те компанија мора да плати ту казну. Такође, у наредних неколико недеља потписаћемо уговор са е-Управом и тако ће 1.300.000 грађана, који тамо већ имају налог, добити понуду за бесплатну регистрацију, што значи да ће им било какав прекршај који има везе са комуналним редом долазити на мејл. На тај начин избегавамо ситуацију да грађани не знају да ли су починили неки прекршај. То је револуција у раду Комуналне милиције која ће омогућити да се много ефикасније ради и решавају проблеми, те да се тако поштује комунални ред – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио и да је 2018. године Комунална милиција имала 270 милиционара. Данас их је 390, а у наредних недељу или две имаћемо још 45, сви ће добити нове униформе, а у току је обука за још 65 милиционара, рекао је он.

– Ми ћемо тако имати 500 комуналних милиционара, што је у односу на 2018. годину скоро двоструко више. У Младеновцу и Обреновцу смо отворили нове станице, отворићемо их и у другим приградским општинама, тако да ћемо коначно имати покривен цео град, а ПДА уређаји омогућиће им да врло ефикасно раде – закључио је Весић.

Начелник Комуналне полиције Иван Дивац је објаснио да ће суграђани од понедељка моћи у писаној форми да поднесу пријаву која ће у најкраћем времену бити прослеђивана екипи на терену.

– Милиционари ће код себе, уз ПДА уређај, имати и одговарајући штампач који ће им омогућити да сваком лицу које затекну у прекршају уручују на лицу места прекршајни налог. Онима које не затекнемо на лицу места, хибридном поштом аутоматски ћемо слати прекршајне пријаве на кућну адресу. Сада ће се повећати број прекршајних налога на лицу места, јер нам је раније за исписивање налога због провера докумената и других послова било потребно и до 20 минута, док ће сада све бити аутоматски, што нам, између осталог, и омогућава да смањимо административни посао – рекао је Дивац, напоменувши да су од децембра за правна лица смањене казне и да за правна и физичка лица сада важи исти износ казне.

Обиласку Комуналне милиције и представљању новог сајта присуствовао је и руководилац Сектора унутрашње контроле Ранко Шекуларац.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Завршни радови на реконструкцији дечијег игралишта на општини Земун

Следећа вест

Раде се одводни канали у Грмовцу, Бусијама и Батајници

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *