Никодијевић: Са поносом се сећамо хероја који су 6. априла бранили Београд

Нема коментара Share:

06.04.2022.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заједно са министром одбране Небојшом Стефановићем, положио је данас венац на Споменик пилотима браниоцима Београда 1941. године.

Никодијевић је истакао да је 6. април један од најтужнијих и најтрагичнијих дана у богатој и дугој историји Београда.

– На данашњи дан, пре 81 годину нацистичка Немачка је без објаве рата у рану зору напала наш град бруталном јачином, не разликујући војне и цивилне циљеве. Циљ је био уништење Београда и Србије. Ми смо дужни да се сећамо хероја који су се тада, 6. априла 1941. године, одупрли далеко јачем непријатељу и дали своје животе за одбрану главног града. У шестоаприлском бомбардовању Београда страдао је велики број цивила, више од 2.300 људи, велики број стамбених објеката и културна баштина, али захваљујући дивним људима, ми смо своју слободу на крају сачували – истакао је Никодијевић.

Он је истакао да је Београд увек био познат по томе што у њему живе људи који знају да бране своју слободу.

– Увек морамо да истичемо улогу наше војске и народа у Другом светском рату. Ми смо били на страни антифашизма и платили велику цену да би послератна Европа изгледала као данас. Европска унија је створена управо на вредностима насталим победом над фашизмом, а ми смо дали огроман допринос томе и немамо чега да се стидимо. Не дозвољавамо ревизију историје, она је само једна, не дозвољавамо изједначавање оних који су били против фашизма са онима који су били за њега и зато сам захвалан што је са нама данас велики број удружења потомака ратника који негују традицију, јер ми данас живимо у слободи захваљујући онима који су положили своје животе бранећи наш град – казао је Никола Никодијевић.

Министар одбране Небојша Стефановић је нагласио да се војник полагањем заклетве обавезује на верност отаџбини и да то нису празне речи.

– Тако је данас, а тако је било и на почетку Другог светског рата у Југославији. Иако слабији од непријатеља, пилоти су до последњег даха бранили небо наше отаџбине, оборили више од 40 бомбардера и ловаца и оштетили велики број агресорских снага. Припадници 6. ловачког пука били су свесни да ће изгубити своје животе, али нису оклевали зато што су бранили свој народ. Баш као и кроз читаву нашу историју, бранили су наше право да будемо слободни, самостални и на правој страни историје, на страни добра. Чувамо успомене на све наше знане и незнане јунаке, на овакве догађаје и хоћемо да градимо војску довољно јаку да никада више агресор не засипа бомбама нашу децу, куће, болнице, школе. Само тако можемо да сачувамо своје право да доносимо одлуке искључиво у интересу нашег народа. То смо дужни једанаесторици пилота који су тада погинули бранећи главни град али и свим прецима који су нам то право својим животима извојевали – рекао је, између осталог, министар Стефановић.

Венце и цвеће положиле су и делегације Војске Србије, Клуба генерала и адмирала Србије, СУБНОР-а Србије, представници удружења „Шеста личка”, „Курјаци са Ушћа”, „6. април”, ветерани 63. падобранске бригаде и бројна удружења грађана.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржана 20. седница Градске изборне комисије

Следећа вест

Почињу радови на уклањању 20 стабала у Улици кеј ослобођења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *