Сећања на жртве бомбардовања Београда 6. априла 1941. године

Нема коментара Share:

06.04.2022.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је данас цвеће на Гранитни крст у порти Вазнесењске цркве поводом обележавања сећања на жртве бомбардовања Београда априла 1941. године.

Младеновић је рекао да 6. април у Београду изазива тешка и потресна сећања на оне који су страдали у бомбардовању пре 81 годину.

– Та акција названа је „страшни суд” од стране Хитлера и нацистичке војске. Београд је без објаве рата бомбардован у недељно рано јутро 6. априла, у 6.30 сати, на Васкрс. У порти Вазнесењске цркве страдао је велики број Београђана долазећи на васкршње јутрење. Београд је био потпуно разрушен, 1.000 тона бомби пало је тог јутра, 6. априла. У више налета настављено је бомбардовање града тог дана, као и 7. априла. Близу 4.000 Београђана страдало је у бомбардовању, уништено је много зграда, спаљена је и Народна библиотека. То бомбардовање је био знак како ће после изгледати окупација, која је била веома тешка, мучна, са много страдања – нагласио је Младеновић.

Како је рекао, Београд је пропатио од 1941. до 1944. године, као и 1945. године и био бомбардован не само од нацистичке војске и немачког окупатора већ и од самих савезника. Надали смо се, додао је, да се бомбардовање више никада неће поновити, а били смо сведоци да смо 1999. године били изложени НАТО бомбардовању и агресији.

– Сећамо се свих жртава и одајемо им данас пошту и помен, надајући се да се овакво страдање више никад неће поновити – истакао је Младеновић.

Члан Градског већа Предраг Јевремовић положио је цвеће на фонтану „Врело живота” испред Палате „Београд”.

Цвеће су положили и представници Градске организације цивилних инвалида рата Београда и Удружења за очување традиционалних вредности Београда „6. април”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Изградњом паркинга настављено улагање у општину Младеновац

Следећа вест

Радојичић: Данас одајемо почаст настрадалима и чувамо сећање на херојство погинулих у шестоаприлском бомбардовању Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *