Весић положио венац у знак сећања на жртве шестоаприлског бомбардовања 1941. године

Нема коментара Share:

06.04.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, као и представници амбасада и удружења који негују традицију и сећање на жртве шестоаприлског бомбардовања и хероје Другог светског рата положили су данас на Новом гробљу венце у знак сећања на страдале у бомбардовању Београда 1941. године. 

Весић је овом приликом изјавио да је 6. април тужан дан, годишњица бомбардовања Београда које се догодило 1941. године. 

– На данашњи дан, Београд је пре 81 годину нападнут у 6.30 ујутру без икакве објаве рата. Није било ни војног, ни политичког оправдања за бомбардовање у коме су погинуле 2.274 особе, а незванично се сматра да је страдало 4.000 грађана. Ово је био политичко-терористички акт, како је то изјавио немачки фелдмаршал фон Клајст на суђењу после рата, јер се војска Краљевине Југославије повукла из Београда. Потпуно је срушено 627 зграда, 1.601 зграда је оштећена, а делимично скоро 7.000 зграда, међу којима су школе, болнице, цркве, породичне куће, Главна пошта и мостови – рекао је Весић.

Он је истакао да Београд никада није доживео такво разарање и да су тада уништене многе важне зграде, попут Народне библиотеке Србије, где је изгорело више од 300.000 књига. Уништавање књига показало је да је Хитлер за циљ имао уништавање целог једног народа, његове културе, историје и традиције.

– Оно чега данас треба да се сетимо јесу храбри југословенски пилоти који су бранили Београд. То је био Шести ловачки пук и 11 наших пилота, који су у потпуно неправедној борби успели да оборе између 42 и 50 немачких авиона и тиме одбранили образ Београда. Нека је вечна слава свим невиним жртвама бомбардовања нашег града. Вечна слава нашим пилотима који су живот дали да одбране наш град – рекао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Зеленило” на Сајму хортикултуре

Следећа вест

Весић: Изградњом паркинга настављено улагање у општину Младеновац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *