Горан Весић се састао са специјалном изасланицом Стејт департмента за питања Холокауста Елен Џермејн

Нема коментара Share:

08.04.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић састао се данас у Скупштини Града Београда са Елен Џермејн, специјалном изасланицом Стејт департмента за питања Холокауста. Састанку су присуствовали представници америчке амбасаде, као и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић и в. д. директора Меморијалног центра „Старо Сајмиште” Кринка Видаковић Петров.

Весић је након састанка истакао да Град Београд има редовну сарадњу са америчком канцеларијом за питања Холокауста већ дуже од десет година и подсетио на заједнички рад на пројекту комплекса „Старо Сајмиште”. 

– У протеклих неколико година добили смо Закон о Меморијалном центру „Старо Сајмиште”, почело је решавање имовине у комплексу, а у овом тренутку расељавамо Централну кулу. Добили смо и пројекат за реконструкцију Централне куле, а у понедељак ћемо добити и грађевинску дозволу. Након тога моћи ћемо да распишемо тендер за реконструкцију Централне куле. Када то буде завршено, Меморијални центар ће расписати конкурс за идејно решење уређења комплекса и после тога нас очекује међународни тендер за извођача радова. Очекујем да ћемо у наредних неколико година имати уређен Меморијални комплекс и да ће тада заувек бити меморијализовано место на којем су страдале десетине хиљада Јевреја, Срба, антифашиста и Рома у знак сећања на све ужасе Холокауста и Другог светског рата – рекао је Весић у изјави за Беоинфо. 

План је да комплекс не буде само место сећања већ и образовања младих генерација, како би се спречила ревизија историје, навео је Весић.  

Заменик градоначелника изразио је велико задовољство што су САД, Немачка и Израел наши партнери у овом послу. 

– Ово је још један доказ све боље и успешније сарадње између Републике Србије и Сједињених Амерички Држава. Као савезници у Другом светском рату, када смо учествовали на истој страни у борби против фашизма, имамо обавезу да чувамо сећање на жртве и да не дозволимо ревизију историје – истакао је Весић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Међународно пливачко такмичење – 42. година Пливачког клуба „11. април”

Следећа вест

Весић представио пројекат „Београд 2030” делегацији Фондације „Конрад Аденауер”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *