Награда за књижевност „Момо Капор” додељена у Старом двору

Нема коментара Share:

08.04.2022.
Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас уручењу награде за књижевност „Момо Капор”, коју традиционално додељује задужбина „Момчило Момо Капор”. 

Овогодишњa награда је отишла у руке српске књижевнице из Лондона Весни Голсворди за дело „Гвоздена завеса”. Награду јој је у Свечаној сали Старог двора уручио књижевник и академик Матија Бећковић. 

Добитница награде Весна Голсворди истакла је да се у здање Старог двора вратила после 42 године, и то због Моме Капора, што јој је неизмерно драго. 

Такође је захвалила задужбини „Момчило Момо Капор”, њеном оснивачу Љиљи Капор, члановима жирија и издавачкој кући на указаном поверењу. 

– Посебно ми је драго што сам прва жена, добитница награде Момо Капор за књижевност – навела је Весна Голсворди. 

Књижевник Мухарем Баздуљ, председник жирија, истакао је да је награда „Момо Капор” јединствена из разлога што се додељује једне године за књижевност, а наредне за уметност. Такође је јединствена, како је истакао, и по начину избора награде за саму књижевност. 

– Попут Моме Капора, који се није дао затворити у кавез или границе, тако и ова награда награђује разне жанрове и уметнике, који су и сами на граници жанрова попут Емира Кустурице или Нелета Карајлића – истакао је Баздуљ. 

Он је рекао да је награђено дело Весне Голсворди писано на енглеском језику, али да то није била препрека с обзиром на то да је претходно награђен и Петер Хандке. 

– Поред тога што награда надилази жанрове и књижевне форме, такође надилази и језике и што се кроз превод може добро посредовати – закључио је Баздуљ. 

Оснивач задужбине „Момчило Момо Капор” Љиљана Капор захвалила је добитници награде јер је свечаност увеличала својим доласком из Велике Британије, као и жирију на преданом раду и спонзорима. 

Задужбина „Момчило Момо Капор” уручује јединствену награду за књижевност и уметност, која се наизменично додељује 12 година уназад, истакли су организатори. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена режима рада линија јавног превоза у Реснику

Следећа вест

Међународно пливачко такмичење – 42. година Пливачког клуба „11. април”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *