Весић: Потписан уговор о изградњи станова у Видовданској 2а

Нема коментара Share:

08.04.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић састао се данас у Старом двору са представницима грађана из Видовданске улице на Врачару. Састанак је одржан поводом потписивања уговора о разменама између Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда са власницима непокретности из те улице.

Састанку су присуствовали председник општине Врачар Милан Недељковић, директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић, градски омбудсман Миљко Ваљаревић и представници грађана.

Весић је изразио задовољство што после девет месеци откако се десила несрећа у Видовданској улици, тај проблем ће бити решен тако што ће станари добити нове станове.

– Када се обрушила зграда у Видовданској 2а због радова који су се десили на парцели 4 у истој улици, рекао сам станарима да ће Град наћи решење да обештети станаре и да ће они добити нове станове. Станари су прво добили помоћ која им је следовала по закону преко Центра за социјални рад, затим је Општина Врачар такође дала помоћ и напослетку сместили смо их у градске станове где се они данас привремено налазе до усељења у нове станове. Почели смо преговоре са старим станарима и потписали уговоре са власницима зграде у Видовданској 2а, тако да ће нову зграду у тој улици градити Дирекција за грађевинско земљиште – рекао је Весић.

Према његовим речима, Град је истовремено преговарао и са власником парцеле у Видовданској 4, који је Граду поклонио парцелу са обавезом да се изгради одређен број квадрата.

– На тај начин ће Град доћи до више од 1.250 нових квадрата, сви станари ће добити нове станове, који ће у неким случајевима бити и нешто већи него што су до сада били, а зграда ће бити изграђена у складу са свим стандардима. Овим смо задовољили станаре, за Град смо обезбедили станове које ћемо моћи да користимо у процесу насељавања, а све то Град није коштало ни један динар. Урадили смо посао којим су сви задовољни, и станари и Град – истакао је заменик градоначелника.

Весић је рекао да је Београд показао да може да реши овакав проблем тако што је стао иза станара. 

– Сада крећемо у пројектовање, које ће бити готово до краја године, а после тога почиње изградња зграде. Станари могу да буду у становима које смо им доделили, а имајући у виду то да имају потписан уговор са Дирекцијом, они могу да се определе за било који стан овог предузећа ако не желе да чекају завршетак изградње ове зграде. Они су заштићени, имају свој кров над главом. Задовољан сам што смо успели да решимо проблем по закону, тако да сви буду задовољни и да нико не буде оштећен. Очекујемо да нова Влада измени Закон о планирању и изградњи, као што је то Београд и тражио, те да се уведе обавезна полиса осигурања за трећа лица приликом добијања грађевинске дозволе. У том случају не бисмо долазили више у овакве ситуације, већ би свако ко би имао штету могао да је наплати из полисе осигурања и сви бисмо имали неку врсту правне сигурности – поручио је Весић и захвалио станарима на стрпљивости.

Како је истакао, рок за завршетак зграде је четири месеца од завршетка пројектовања, а тачна вредност пројекта знаће се кад се пројекат заврши.

Милан Недељковић је изјавио да је Општини Врачар веома битно да овај проблем коначно буде решен, да станари ове улице добију кров над главом и да све што је обећано буде и испуњено.

Новица Станимировић, управник зграде у Видовданској 2а, захвалио је у име станара Граду и Општини Врачар на испуњеном обећању и рекао да ово треба да буде пример како се локалне власти односе према грађанима.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Потпуна интеграција Рома је обавеза нашег друштва

Следећа вест

Радови на водоводној мрежи током следеће недеље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *