Весић: Потпуна интеграција Рома је обавеза нашег друштва

Нема коментара Share:

08.04.2022.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић угостио је данас, на Светски дан Рома, тим од 20 ромских здравствених медијаторки и том приликом поручио да Београд данас са поносом слави са својим суграђанима Ромима и шаље поруку да град припада свим грађанима, без обзира на националност и вероисповест. 

Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. 

Весић је нагласио да Београд припада Ромима исто колико и свим другим Београђанима и истакао да је данашњи дан прилика да се подсетимо свега што је урађено како би Роми били у потпуности интегрисани у наше друштво. 

– Предстоји нам још много корака и много ствари које бисмо могли да урадимо како би Роми постали поносни чланови нашег друштва. То је наша цивилизацијска обавеза коју треба да испунимо у наредном периоду. Срећан сам јер сам данас имао прилику да разговарам са здравственим медијаторкама. У питању су Ромкиње које комуницирају са људима који живе у неформалним насељима и које су много помогле да се повећа обим здравствене заштите, као и обим вакцинације. Оне помажу припадницима ромске националности да искористе сва права која им следују. Сигуран сам да ћемо следеће године, када будемо славили Светски дан Рома, моћи да кажемо да смо урадили још додатних корака, како би Роми били потпуно интегрисани у друштво. За то нам је потребна и пружена рука ромске заједнице и верујем да је ово добар начин да наставимо са заједничким радом. Веома је важно да медији преносе позитивне примере из ромске заједнице, будући да све више Рома студира, завршава факултете или су успешни привредници. Показивање њихових примера може да буде показатељ другим Ромима како да унапреде свој живот и живот својих породица. Београд припада свима и поносни смо на наше суграђанке и суграђане Роме, јер они дају свој допринос и Београд не би био исти без њих. На нама је да као друштво учинимо све што можемо да исправимо грешке које постоје вековима, како би Роми били у потпуности интегрисани и уживали сва права која имају остали грађани – рекао је Весић. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је честитала Светски дан Рома свим припадницима ромске националности. 

– Питањем побољшања и унапређења услова живота Рома не бавимо се само 8. априла, већ сваког дана у години. Београд је усвојио Стратегију за унапређење положаја Рома и на тај начин јасно рекао „стоп дискриминацији и предрасудама”. Београд гради друштво шанси где сви грађани имају једнака права и приступ свим услугама. Пет најосновнијих права јесу здравствена заштита, социјална заштита, образовање, запошљавање и услови становања и на томе ћемо наставити да инсистирамо – рекла је Наташа Станисављевић. 

Председница Асоцијације здравствених медијаторки Светлана Илић је рекла да је 8. април – Светски дан Рома, веома важан датум за ромску популацију. Она је захвалила Горану Весићу и Наташи Станисављевић на позиву и истакла велику подршку Града Београда и подсетила да је тим здравствених медијаторки програм Министартсва здравља који се на терену спроводи 12 година. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржана 22. седница Градске изборне комисије

Следећа вест

Весић: Потписан уговор о изградњи станова у Видовданској 2а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *