Градоначелник Радојичић потписао Протокол о сарадњи Града Београда са Београдским универзитетом у области „БГ праксе”

Нема коментара Share:

12.04.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић потписао је данас у Старом двору са ректором Београдског универзитета проф. др Владаном Ђокићем Протокол о сарадњи у пружању подршке јавне управе Града Београда високошколским установама Универзитета у Београду у образовном процесу, и то кроз стручну „БГ праксу” студената.

Градоначелник Радојичић је истакао да се ове године пројекат „БГ пракса”, започет још 2010. године, после двогодишње паузе која је настала као последица избијања пандемије корона вируса наставља, те да ће 135 младих људи, студената Универзитета у Београду, добити прилику за менторску праксу у 32 установе Града.

– Партнерство Града Београда и Универзитета у Београду на реализацији програма „БГ праксе” за студенте на обострано задовољство траје успешно већ 12 година. Сврха овог протокола о сарадњи јесте јачање партнерства и успостављање ближе сарадње у процесима који омогућавају школовање кадрова за јавну управу, како у теоријском тако и у практичном делу. Ове године укупно девет јавних предузећа, 13 организационих јединица управе Града, девет установа културе и Градска општина Савски венац отворили су своја врата за 135 студената Универзитета у Београду и омогућили им да стичу практична знања, вештине и релевантно радно искуство радећи на 82 различите позиције непосредно уз одређене менторе из редова запослених у јавној управи Града Београда, којих је ове године 90. На овај начин кроз саму праксу дајемо могућност младим људима да се едукују и да тако дођу до свог посла. Важно је да се ова сарадња настави, да имамо још већи број младих људи који ће на овај начин ући у институције и стицати нова искуства – истакао је градоначелник Радојичић.

Он је подсетио да у нашој земљи постоји дуално образовање у средњим школама које омогућава младима да стекну врло важна практична искуства, те да је сигуран да ће та искуства бити додатно унапређена и кроз ову праксу. Градоначелник је указао да је од почетка реализације пројекта више од 2.000 студената са 26 факултета Универзитета у Београду стекло радно искуство у институцијама чији је оснивач Град Београд.

– Пројекат се реализује у сарадњи са Центром за развој каријере и саветовање Универзитета у Београду, а селекција се врши на основу критеријума који одговарају потребама позиција за праксу, за које се расписују јавни конкурси. Овај програм је изванредна иницијатива, а чињеница да траје више од десет година говори о томе да је корист и за младе академце и за Град Београд велика – навео је први човек Београда.

Градоначелник Радојичић је нагласио да ће свим полазницима програма током три месеца трајања праксе бити обезбеђена новчана надокнада, те да је из буџета Града Београда за ову сврху обезбеђено укупно два милиона и 500 хиљада динара.

Ректор Београдског универзитета проф. др Владан Ђокић захвалио је Граду Београду што је препознао Универзитет као свог партнера.

– Ово је традиционална акција која траје већ десет година, у оквиру које млади људи, студенти завршних година основних и мастер студија обављају тромесечну праксу у градским службама и тако стичу нове вештине и искуства у свом будућем радном амбијенту. Ове године предвиђено је да 135 студената од 1. јула започну тромесечну праксу која ће се одвијати у великом броју градских институција културе, просвете, градским секретаријатима и општинама. Тако ће студенти са преко двадесет факултета Београдског универзитета моћи да стекну практично искуство неопходно за разумевање и функционисање у будућем послу – рекао је Ђокић, који је додао да су теоретска знања стечена током наставе на факултетима једно, али да би неко постао стручњак потребно је да практично покаже своје квалитете и да види како у пракси функционишу Градска управа и јавна градска предузећа.

Овогодишњи конкурс за „БГ праксу” почиње у уторак, 12. априла и трајаће до 4. маја 2022. године у поноћ. Први дан праксе креће од 1. јула.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Продужен рок важења инвалидске паркинг карте

Следећа вест

Ускршњи маркети и радионице за децу на београдским пијацама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *