Весић обишао радове на насипању Макишког поља за изградњу Београдског метроа

Нема коментара Share:

13.04.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на насипању Макишког поља за изградњу Београдског метроа. Догађају је присуствовао помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и представници фирми које учествују у изградњи насипа.

Весић је рекао да је са сарадницима дошао да, како је истакао, покаже грађанима Београда да се метро гради.

– Као што видите, овде је у току насипање Макишког поља. Досад смо рашчистили око 11 хектара, а насуто је око шест хектара од укупно нешто више од 75 хектара, колико треба да се наспе. Радови иду према утврђеној динамици, а оно што нас чека у наредним фазама изградње метроа јесте потписивање неколико уговора и почетак изградње. У мају се потписује уговор за приступне саобраћајнице, које ће бити булеварског типа, са четири траке, бициклистичким стазама, разделним острвом и тротоарима, како би грађани из свих крајева Београда могли да долазе на прву станицу метроа. У току лета биће потписана два уговора, уговор о изградњи прве линије метроа и уговор о изградњи депоа – рекао је Весић.

Према његовим речима, у новембру ће почети изградња депоа, у марту следеће године граде се приступне саобраћајнице, у септембру 2023. године почињу да се граде прве станице метроа, јер је у међувремену већ 16 станица пројектовано, а сада се ради на пројектима за извођење.

– Током следеће године, из Кине стижу две машине – почеће се са бушењем тунела и све ће бити спремно до 2028. године, када ће бити завршена прва линија, односно 2030. године друга линија, где ћемо имати 44 метро станице, више од 42 километра метро мреже. Живот у нашем граду ће бити потпуно промењен а наш педесетогодишњи сан о метроу коначно остварен. Срећан сам што радимо са компанијама као што су „ Мостоградња ИНГ”, „Миленијум”, са великом кинеском компанијом „Пауер Чајна”, а укључиће се и француска компанија „Алстом” у другој фази. Овим показујемо да сви заједно можемо да радимо да Србија постане боље место за живот свих људи – поручио је Весић.

Директор „Мостоградње ИНГ” Горан Петровић изјавио је да радови иду према плану, да је дрвеће и шибље рашчишћено на 110.000 квадратних метара, док је на 65.000 квадратних метара извршен ископ земље и одвоз вишка материјала те комплетно насут терен. 

– Настављају се пуним интензитетом радови на осталим позицијама, буше се бунари за снижавање нивоа подземних вода у зони колектора број три, који планирамо да радимо почетком јуна. У наредном периоду, са побољшањем временских услова, наши радови ће се још више интензивирати – рекао је Петровић.

Директор „Пауер Чајна” за Србију Јанг Бо изразио је захвалност Весићу и градској власти уопште на свој подршци коју добијају у овом послу. Он је нагласио да су све ресурсе у овом тренутку ангажовали на пројекту, јер су му потпуно посвећени. Обећао је добар квалитет и поштовање рокова на добробит свих грађана Београда. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Равномеран развој свих делова града

Следећа вест

Весић: Eвропска инвестициона банка одобрила објављивање тендера за последњу фазу изградње канализације на левој обали Dунава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *