У старој школи у Умчарима отвара се нови вртић

Нема коментара Share:

14.04.2022.
Стари и напуштени објекат некадашње школе у насељу Умчари у општини Гроцка биће реконструисан и претворен у предшколску установу у коју ће бити уписано око 70 малишана, најавио је секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је за дневни лист „Политика” рекао да је пројекат за оживљавање готово заборављене зграде завршен и да се чека грађевинска дозвола, након чега ће бити расписан тендер за обнову овог објекта.

– Предвиђено је да вртић има четири групе, једну јасленог узраста, две групе вртићког узраста и једну припремно-предшколску групу. Укупна површина објекта је око 470 квадратних метара, а планирано је да буде обновљено и у потпуности уређено двориште са адекватним мобилијаром за играње деце – најавио је Гак.

Гак је подсетио да ово није једина зграда првобитно изграђена за друге намене која је поклоњена најмлађима, те да ће и вождовачко насеље Зуце добити вртић у згради месне заједнице.

– Завршени су готово сви радови, остало је сређивање дворишта и већ у септембру ћемо овде примити малишане. За најмлађе становнике овог насеља у склопу вртића биће уређено и модерно игралиште са свим пратећим мобилијаром – рекао је Гак. 

Он је додао да је Секретаријат за радове издвојио 28 милиона динара, а за опремање вртића четири милиона динара.

– Ово ће бити 31. вртић на територији Вождовца у чију предшколску установу иде више од пет хиљада деце. Празни простори у основним школама све чешће се претварају у обданишта, јер је суштина рационално коришћење празног простора. До сада су отворени вртићи у три основне школе – „Војвода Мишић” на Савском венцу, „1300 каплара” на Звездари и „Јован Цвијић” на Палилули – рекао је Гак.

Према његовим речима, у адаптацију је уложено 16,8 милиона динара, а брзим и економичним потезом добијено је око 210 места за малишане.

– Овај модел стварања места пресликали смо и на друге објекте, па су тако за потребе вртића већ прилагођени део библиотеке у Овчи, део простора Општине Врачар у који иде 150 малишана, а вртић „Паун” у Сурчину, у чију је адаптацију уложено око 60 милиона динара, отворен је у некадашњој школи за 250 деце. Слично је и у Великој Крсни, где је део школе адаптиран у обданиште, као што је то урађено и у Бољевцима. Откад је Град Београд направио заокрет у политици планирања нових места у вртићима ка бржем и ефикаснијем начину отварања места, бележи се историјски број деце обухваћене предшколским образовањем у Београду, којих је сада око 80 хиљада укупно у државним и приватним вртићима, уз субвенцију Града. То је око 35 хиљада деце у вртићима више у односу на 2012. годину – навео је Гак.

Он је нагласио да је адаптација, где је то могуће, брз и ефикасан начин за отварање нових места, али да се није одустало ни од градње. 

– Пронашли смо моделе функционисања система и начине како да Београд први пут буде град без листе чекања за вртиће, и у томе успевамо. Никада више радова на објектима школа и вртића нисмо имали нити више уписане деце у вртићима – закључио је Гак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић обишао новоизграђену фискултурну салу у ОШ „Карађорђе” у Остружници

Следећа вест

Весић: „Belgrade Indoor Meeting” сјајна промоција за Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *