Весић: Земун после 22 године добија Завичајни музеј

Нема коментара Share:

18.04.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић и председник општине Земун Гаврило Ковачевић обишли су данас завршне радове на реконструкцији Завичајног музеја Земуна – Спиртине куће.

Весић је истакао да Земун после 22 године поново добија Завичајни музеј.  

– Спиртина кућа у центру Земуна била је девастирана 22 године. Коначно је завршена њена реконструкција,  уносимо намештај и правимо сталну поставку. У септембру ћемо отворити Завичајни музеј Земуна који је у склопу Музеја града Београда – најавио је Весић.

Завршетак реконструкције Спиртине куће говори да је култура високо на лествици ове градске власти, истакао је заменик градоначелника.

–Више од 22 године никоме није пало на памет да обнови овај изузетно значајан објекат културе. Земун коначно добија свој музеј, како би младе генерације имале прилику да науче нешто из историје Земуна – истакао је Весић.

Он је најавио отварање завичајних музеја у Жаркову и Обреновцу. 

– Сваки део Београда треба да има свој завичајни музеј, јер сваки део има своју историју и традицију, посебно када је реч о Земуну. То је Београд који желимо, који поштује своју историју и гледа поносно у будућност – закључио је Весић.

Јелена Медаковић је истакла да је реконструкција обухватила целокупно здање Спиртине куће. 

– Изведени су врло захтевни рестаураторски и конзерваторски радови. Били смо суочени са великим проблемом влаге у објекту, који смо успели да решимо, посебно када је реч о депоима. Потрудили смо да реконструкција буде веродостојна здању из 19. века, због чега смо поносни – указала је Медаковић.

Ковачевић је додао да Спиртина кућа има посебан значај у старом језгру Земуна, као културно-историјске целине. 

– Отварање Завичајног музеја понудиће грађанима и посетиоцима Земуна нови културни садржај, који није био у функцији преко две деценије – закључио је Ковачевић.

Реконструкција Спиртине куће заједнички је пројекат Града Београда, Градске општине Земун, Музеја града Београда и Завода за заштиту споменика културе.

Завичајни музеј Земуна налази се у високопартерној згради подигнутој у Главној улици средином 18. века. Објекат је подигнут према плановима бечког архитекте за имућну и утицајну породицу Спирта, пореклом из Грчке Македоније.

У духу владајућег романтизма здање је обликовано у стилу псеудоготике. Архитектонским одликама и богатим ентеријером она се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице чији је члан Павле Спирта 1856. године добио племићко звање и право на породични грб.

Завичајни музеј Земуна основан је 1954. године, док је 1970. године адаптирана у музеј са првом сталном поставком.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић и Никодијевић уручили Награду Града Београда у двадесет области лауреатима за 2021. годину

Следећа вест

Одржана Свечана седница Скупштине града, проглашени лауреати Награде града Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *