Град Београд наставља да улаже у клубове за старе

Нема коментара Share:

19.04.2022.
Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишла је данас  Клуб за одрасла и стара лица „Др Михаило Ступар II” у Новом Београду, где су у току радови на реновирању. Овај клуб почео је с радом 1974. године. 

Простор у којем се налази је у приземљу стамбене зграде, површине 193 квадратна метра. У објекту се изводе радови који обухватају демонтажу, зидарске, подополагачке, молерско-фарбарске, столарске, машинске, електро и остале радове.

Догађају су присуствовали директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић и руководилац Радне јединице Дневни центри и клубови при овој установи Милош Минић.

Станисављевић је том приликом истакла да Секретаријат за социјалну заштиту редовно улаже у објекте социјалне заштите, ослушкујући потребе наших најстаријих суграђана, а да је овај клуб један од првих клубова у Београду за најстарије суграђане. 

– Дошло је време да се овај клуб комплетно реконструише. Биће урађена замена тоалета, који ће бити прилагођени особама са инвалидитетом, затим замена подова, столарије и набављен комплетно нов намештај и опрема. Овај клуб користи 468 најстаријих суграђана, који су везани за ово подручје тако да је то један од већих клубова у граду. Радови ће трајати 45 дана и очекујем да ће крајем маја бити све готово и да ће почетком јуна овај клуб поново почети с радом – рекла је Станисављевић.

Како је навела градска секретарка, у периоду од 2014. до 2022. године изграђено је, адаптирано или комплетно реновирано више од 60 објеката. Према њеним речима, у протеклих седам година отворено је 14 нових клубова за пензионере, а општине Барајево, Звездара, Земун, Раковица и Сурчин први пут су добиле клубове за пензионере, док су општине Вождовац, Нови Београд, Врачар, Чукарица и Савски венац добиле додатне капацитете, где су поред постојећих отворени и нови клубови за пензионере.  Комплетно су реновирани клубови на Палилули, Савском венцу, у Младеновцу, Сопоту, Гроцкој, а у плану је и реновирање још једног клуба у Новом Београду и отварање новог клуба за сениоре у Раковици, прецизније на Петловом брду.

– До краја године у плану је да отворимо два нова клуба за најстарије суграђане, а сама стратегија развоја Београда до 2030. године предвиђа да имамо укупно 50 клубова за стара лица. Главни мото свих наших клубова јесте активно старење. Овде га подстичемо како бисмо кроз ове клубове радили превенцију институционализације, борили се против самоће и свега онога што у каснијем периоду може да доведе до депресије. Што се тиче самих активности које су овде бесплатне, то су разни курсеви, од сликарства, декупажа до спортских активности, јоге и свега онога што наши најстарији суграђани желе. Сваки клуб има и секције које су прилагођене њиховим жељама. Поред тога, услуге пружају социјални радници, а што је најважније, ако им је потребна било каква помоћ из области социјалне заштите, они овде имају приступ да ту помоћ и добију. Град Београд се налази у демографском старењу и скоро 365.000 људи старије је од 65 година, а преко 400.000 Београђана има статус пензионера и зато је веома важно да се овај вид клубова шири. Ово је највећа мрежа клубова за најстарије не само у Београду већ и овом делу Европе и самим тим можемо да наша искуства делимо и са другима – поручила је Станисављевић.

Милош Минић је рекао да је ово други клуб који је уопште отворен на територији Београда и да се након 40 година сада реконструише.

– Ово је један од пет клубова које имамо на општини Нови Београд и по броју корисника је најбројнији. То је још једна потврда одличне сарадње коју Геронтолошки центар има са Градом и Секретаријатом за социјалну заштиту и надамо се да ће се та сарадња наставити у будућности – закључио је Минић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржана 33. седница Градске изборне комисије

Следећа вест

Весић за Ускрс обишао евангелистичку цркву у Бољевцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *