Град наставља да субвенционише самозапошљавање

Нема коментара Share:

20.04.2022.
Градски секретар за привреду Милинко Величковић потписао је данас Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања за 2022. годину. Споразум је потписан са директором Националне службе за запошљавање – Филијала за Град Београд Кенаном Хајдаревићем. 

Како је у изјави за Беоинфо истакао Величковић, реч је о заједничком пројекту којим је предвиђена додела субвенција за самозапошљавање незапослених лица евидентираних у Националној служби за запошљавање.

– Ове године формираће се педесет нових привредних субјеката и самим тим запослиће се педесет нових лица. Град Београд учествује са 51 одсто средстава, а Национална служба за запошљавање са 49 одсто. У 2022. планирана су средства од око шеснаест милиона динара. Важно је нагласити да се о људима води рачуна и након формирања привредних субјеката, тако да је ово само иницијална помоћ. Након тога могу да се јаве на разне конкурсе којим субвенционишемо основна средства, а примера ради код малих и микро предузећа, као и предузетничких радњи, она износе до милион динара. Тако помажемо и њихов раст, а они имају обавезу да запосле још једно лице са евиденције Националне службе за запошљавање – рекао је Величковић.

Импонује податак, додао је секретар за привреду, да је у односу на 2013. годину, када је број евидентираних незапослених лица износио 108.706, 2021. године он знатно смањен на 59.268 незапослених лица који се налазе у евиденцији Националне службе за запошљавање.

– Број незапослених лица од 2013. је, дакле, преполовљен. То је добар успех и зато у том тренду настављамо – додао је Величковић.

Он је прецизирао да ће субвенције у новом јавном позиву, који ће ускоро бити расписан, износити до 300 хиљада динара, односно 330 хиљада динара за особе за инвалидитетом.

Секретаријат за привреду већ дуги низ година доноси Акциони план запошљавања на годишњем нивоу, у којем су предвиђене мере и активности подстицаја запошљавања.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

ЈКП „Градске пијаце” на сајму привреде у оквиру фестивала „Фокус”

Следећа вест

Весић: Улажемо у комфор наших суграђана, парк „Три кључа” по светским стандардима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *