Престижна награда града пољопривреднику из Бољеваца

Нема коментара Share:

21.04.2022.
Секретар за пољопривреду Саво Павичић обишао је домаћинство Михаљ Павел-Давида из Бољеваца, добитника Награде Града Београда за пољопривреду у 2021. години. 

Иако млад, Михаљ Павел-Давид може се подичити титулом изузетно успешног пољопривредника који је поред дипломе инжењера пољопривреде наставио традицију своје породице да се интензивно бави свињарством, живинарством и ратарством. Озбиљне темеље и тридесетогодишње радно искуство наследио је од утемељивача породичног газдинства, деде Михаљ Павела.

Михаљ Павел је са навршених 18 година, почео да управља фармом свиња која је у том моменту бројала око 600 јединки. Амбициозни планови и озбиљан стратешки приступ у развоју утицали су да набави генетски квалитетна уматичена грла, нерастове и крмаче расе јоркшир и ландрас. Тренутно ово газдинство броји 150 уматичених приплодних крмача, које у просеку годишње опрасе око 30 прасади по грлу. У узгоју је преко 2500 јединки, а годишње се тржишту испоручи преко 2.000 товљеника у првој класи квалитета. Од 2020. године у сарадњи са Институтом за сточарство уводи ласасту мангулицу, у складу са пословним опредељењем заснованом на производњи домаћих високовредних прерађевина, за чијим производима постоји изражена тражња на домаћем тржишту. У слободном систему узгоја тренутно се налази преко 170 грла. Ово породично газдинство поседује и живинарску фарму капацитета 300.000 бројлера у турнусу. На 700 хектара обрадивих површина узгајају се ратарске културе попут кукуруза, пшенице, соје, сунцокрета и уљане репице.

Велико знање, искуство и јасна опредељеност у производњи, утицали су на успешно овладавање комплексним фазама процеса производње. Основни концепт рада заснива се на примени савремених техничко-технолошких решења производње, држању високопродуктивних раса свиња и исхрани комплетним смешама. Сам узгој се одвија уз употребу савремене механизације и аутоматизације процеса производње, применом електронике и рачунарске технике у исхрани и контроли амбијеталних услова путем употребе разних модерних система вентилације и климатизације.

Обиласку су присуствовали подсекретарка Секретаријата за пољопривреду Снежана Врачар, председник општине Сурчин Стеван Шуша, начелница Одељења за локално економски развој Александра Јелесијевић Глигорић, председник Комисије за доделу награда Града Београда, проф. др Рашко Стефановић, Данило Голубовић, испред Института за ратарство и повртарство, Ненад Катанић, помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Александар Богуновић представник Привредне коморе Србије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Београд наставља да улаже у инфраструктурне пројекте

Следећа вест

ЈКП „Градске пијаце” на сајму привреде у оквиру фестивала „Фокус”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *