Весић: Београд је солидаран са свим људима у невољи

Нема коментара Share:

21.04.2022.
Поносан сам зато што је наш Београд солидаран са свим људима у невољи и што је тако и сада када рат бесни у Украјини, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић, гостујући у јутарњем програму ТВ Студио Б.

– У Београду се данас налазе многи људи са истока Европе где бесни рат. Не само из Украјине већ из Русије и других земаља. Ми смо увек солидарни са свим људима који су у невољи. Тако је било деведесетих година прошлог века када су у грађанском рату који се водио у бившој Југославији свакодневно у наш град долазили наши сународници протерани из својих кућа, тако је било када су наши људи протеривани са Косова и Метохије, али и током мигрантске кризе. Ми не можемо да утичемо на то када ће престати рат у Украјини, али можемо да покажемо солидарност и људскост с људима који су у невољи. То је Београд увек знао да уради и они треба да знају да су добродошли у наш град – рекао је Горан Весић и додао да бар ми, Београђанке и Београђани, знамо шта значе рат и разарање јер је наш град уништаван и бомбардован пет пута у прошлом веку.

Београд наредне недеље покреће сајт „Отворени Београд” (OpenBelgrade) за све који су избегли са истока Европе, најавио је Весић. 

– Сајт ће бити на енглеском, руском и украјинском језику. Поред сајта, у року од две недеље покрећемо апликацију за смарт телефоне, а у Дому омладине биће отворен и шалтер где ће радити људи који говор енглески, руски и украјински језик – објаснио је Весић.

Заменик градоначелника Београда рекао је да ће сви које су мука и рат натерали да дођу у Србију моћи преко сајта „Отворени Београд” да добију све информације како да реше статус, да се пријаве, отворе фирму, рачун у банци, како да децу упишу у школу или вртић, где се налазе верски објекти, као и државне институције, где могу да се запосле ако испуњавају законске услове или да реше све друге проблеме с којима се суочавају. Он је посебно нагласио да ће они који се јаве моћи ће да добију бесплатну правну помоћ уколико им је потребна како би остварили сва права која им омогућавају закони наше земље. 

Партнери града Београда на овом послу биће Комесаријат за избеглице, Министарство просвете, Привредна комора Србије, УНИЦЕФ, Београдски центар за људска права, компаније…

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић честитао Ускрс патријарху српском Порфирију, Српској православној цркви и свим православним верницима

Следећа вест

Никодијевић упутио честитку поводом Ускрса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *