Горан Весић обишао Легат икона Паве и Милана Секулића

Нема коментара Share:

07.05.2022.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Легат икона Паве и Милана Секулића. Весић је истакао да је овај легат један од бројних који се налазе у поседу Музеја града Београда.

– Град Београд је урадио рестаурацију овог легата, баш као што смо учинили са Андрићевим легатом и Спиртином кућом у Земуну, као што тренутно радимо са старом школом у Жаркову која ће постати Завичајни музеј, што ће се исто догодити са Старим конаком у Обреновцу. Музеј Града Београда не чини само стална поставка већ и бројни легати који показују шта су све значајни људи из наше историје куповали и остављали нашем граду. Због тога овај легат није значајан искључиво као збирка икона већ и као показатељ да су некада успешни и важни људи за наше друштво осећали обавезу да оставе нешто свом граду и земљи – рекао је Весић.

Он је истакао да када данас прошетамо центром Београда можемо да видимо бројне натписе на зградама, где можемо видети имена задужбинара. Како је рекао, то су били имућни трговци, банкари и сви други који су имали осећај да би требало да оставе нешто свом граду.

– Због тога смо данас овде, јер ћемо овом посетом можда мотивисати данашње успешне људе да такође купе неко уметничко дело или изграде нешто што ће остати њиховом граду и држави. На тај начин ће извесно обезбедити себи место у историји. Питање је да ли би капетан Миша Анастасијевић данас био толико познат да није оставио зграду у којој се налази Ректорат или да ли би сви знали ко су Илија Коларац или Сима Игуманов, који је оставио прелепу Игуманову палату. Срећан сам јер Музеј града Београда има потпуну подршку Града и мислим да би сваки део града требало да има свој завичајни музеј. Наравно, бићемо срећни да прихватимо поклоне успешних појединаца. Примера ради, Милан Секулић је купио слику Саве Шумановића и поклонио својој земљи, која данас не би имала ту слику да је није купио и поклонио човек чији легат данас обилазим – додао је Весић.

Заменик градоначелника је рекао да су пред нама значајна времена када је у питању Музеј града Београда, који  ће у наредним годинама добити и своју зграду на углу Ресавске и Немањине улице.

– Музеј ће заузимати површину од 18.000 квадратних метара, биће највећи у земљи и три пута већи од Народног музеја. То ће бити први модеран музеј у Србији, конципиран тако да ће људи моћи у њему да проведу читав дан. У музеју ће се налазити 7.000 година историје Београда, уз легате које имамо, а надам се да ће их бити још више. Музеј ће обављати своју основну функцију, а то је чување културе, историје и традиције Београда – закључио је Весић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић је истакла да се установа на чијем је челу стара од 47 покретних и непокретних легата.

– Није у питању само старање над објектима већ и оно што је далеко комплексније, а то је заштита уметничких дела. Примера ради, у легату Милана и Паве Секулића температура се константно одржава на 16,5 степени, што говори о сложености очувања икона из периода од 14. до 20. века. Комплетан мобилијар је у санацији прошао конзерваторско-рестаураторски поступак и надамо се да ће и грађани моћи да препознају колики труд у свему овоме лежи – рекла је Јелена Медаковић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Положени венци на спомен-обележје испред некадашње кинеске амбасаде

Следећа вест

Национални дан добровољних давалаца крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *