Градоначелник Радојичић доделио награде девојчицама поводом Међународног дана девојчица у ИКТ сектору

Нема коментара Share:

10.05.2022.
На завршној свечаности Дана девојчица у ИКТ сектору, којом се затвара овогодишње обележавање Међународног дана девојчица у сектору информационо-комуникационих технологија, градоначелник проф. др Зоран Радојичић уручио је данас награде најбољим такмичаркама и пројектима за 2022 годину.

Он је у свечаној сали Старог двора истакао значај оваквих и сличних скупова, којима се пружа подршка девојчицама и женама у нашем друштву.

– На тај начин омогућујемо сваком да бира занимање које жели, воли и за које има склоност и таленат. Истичем да су девојчице у области информационо-комуникационих технологија подједнако добре као и мушкарци, као и другим животним областима за које су у прошлости постојале предрасуде – указао је Радојичић.

Подсетио је да је Град Београд у претходном периоду много уложио у модерне технологије и развој „паметног” и уједно здравог града.

– Питање информационих технологија и комуникација је већ сада значајна тема у Граду Београду, а овакви и слични пројекти свакако дају допринос у том погледу. Град је у претходној години издвојио око 10 милиона динара за најбоље иновационе пројекте у ИКТ сектору, 20 милиона за најбоље предузетничке пројекте и стартапове младих и око 30 милиона ове године за исте сврхе, при чему су предност имале девојке и жене млађе од 40 година – прецизирао је градоначелник.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је истакао да је Дан девојчица у ИКТ сектору наставак континуиране активности и промоције Србије као земље иновација.

– Једнако тако и као земље која женско иновационо предузетништво види као један од кључних сегмената за развој нашег друштва. Захваљујући улагању у развој иновационих еко-система Србија је постала лидер у региону. Пет година радимо на четири основна програма подршке иновационом еко-систему, међу којима је и подршка женском предузетништву – навео је Поповић и захвалио Граду Београду и градоначелнику Радојичићу на подршци.

Помоћница поверенице за заштиту равноправности Татјана Пријић додала је да су жене по образовању у Србији равноправне са мушкарцима, те имају добру стартну позицију у ИКТ сектору.

Председница Удружење пословних жена Србије Сања Поповић Матић је рекла да се Дан девојчица у ИКТ сектору обележава 12 година, те да је кроз тај пројекат прошло око 9.000 девојчица.

– Циљ је да се осим предузетницама подршка пружи и младим надама у Србији. Ове године је пристигло 69 радова од којих је 66 испунило критеријуме, готово дупло више него претходних година. Ви сте дефинитивно генерација која обећава – закључила је Сања Поповић Матић.

Удружење пословних жена Србије ове године Дан девојчица у ИКТ сектору реализују у сарадњи са Градом Београдом кроз пројекат „Београдске предузетничке иконе и младе наде – змајице у иновацијама”, а подржан је од стране Кабинета министра за иновације и технолошки развој. Удружење пословних жена Србије добило је за реализацију Дана девојчица институционалну подршку председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, која је и ове године почасна покровитељка пројекта, истакли су организатори.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Насеље Кумодраж 2 без потрошне топле воде

Следећа вест

„Трофеј Београда” у фудбалу за млађе пионире на Ади Циганлији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *